Accu-Chek®

YouTube Deze pagina delen Deze pagina afdrukken

Sluiten X

Stuur een link naar een vriend

Gelieve alle velden in te vullen.

Tip: om naar meerdere e-mail adressen te verzenden, scheid elk e-mailadres door een komma.

Gezonde voeding

Als persoon met diabetes maakt u elke dag belangrijke beslissingen over uw voeding. Wat u eet, heeft een grotere invloed op uw bloedglucose dan wat u doet.

Door het plannen van uw maaltijden brengt u elke dag tot een goed einde. Met een maaltijdplan kan u bewust keuzes maken wanneer u thuis eet, boodschappen gaat doen of uit eten gaat. Door samen te werken met uw professionele zorgverlener en door te leren omgaan met voeding en de effecten van voedsel op bloedglucose, kan u van het maaltijdplannen een leuke ervaring maken.

De meeste voeding wordt omgezet in suiker (of glucose) alvorens in de bloedstroom opgenomen te worden. Insuline helpt de glucose vervoeren van de bloedstroom naar de cellen en van uw hersenen naar uw spieren waar het als energie wordt gebruikt. Zonder insuline, die de cellen openen om glucose op te nemen, krijgt uw lichaam niet de voeding die het nodig heeft en de overtollige glucose blijft in het bloed.

Wanneer u eet, voorziet u uw lichaam van brandstof. Daarom stijgt uw bloedglucose na het eten en dit is de reden waarom mensen met diabetes insuline gebruiken rond de etenstijden. De insuline verplaatst de glucose van het bloed naar de cellen waar het gebruikt kan worden.

Het plannen van wat, wanneer en hoeveel u eet is een hoofdonderdeel om uw bloedglucosewaarden stabiel te houden.

Uw maaltijden plannen

Het doel van een maaltijdplan is om het bloedglucoseniveau te regelen, een gezond lichaamsgewicht te behouden en zich goed te voelen. Uw professionele zorgverlener kan u helpen bij het plannen van uw maaltijden door de juiste hoeveelheden voeding en de tijdstippen waarop u zal eten te bepalen.

Verschillende voedingssoorten hebben een speciale rol in het lichaam. Bijhouden wat u eet, wanneer u eet en hoeveel u eet, samen met een regelmatige zelfcontrole, kan u en uw professionele zorgverlener helpen bij het begrijpen hoe wat u eet uw bloedglucosewaarden beïnvloedt.

Denk bij het opstellen van uw maaltijdplan aan voeding dat u regelmatig eet. De manier om dit te achterhalen is om een lijst op te stellen van alles wat u gedurende 3 dagen gegeten hebt. Overloop uw lijst samen met uw professionele zorgverlener en vraag u het volgende af:

  • Wat is mijn lievelingseten?
  • Heb ik "probleemvoedsel" dat niet gezond is of dat ik niet teveel mag eten?
  • Wat is de grootte van mijn porties?
  • Hoe vaak eet ik?
  • Hoe vaak overeet ik me?
  • Is er een moment tijdens de dag waar het moeilijker is om me aan mijn maaltijdplan te houden.

Als u op regelmatige tijdstippen eet, geeft uw lichaam u de kans om de glucose tussen maaltijden op te gebruiken. In het algemeen zou u elke 4 à 5 uur moeten eten. Het overslaan van maaltijden kan leiden tot overeten, wat leidt tot hogere bloedglucosewaarden.

Als uw bloedglucose vóór de maaltijd te hoog is, wacht dan een uur alvorens u opnieuw te testen of te eten. Als u insuline neemt, spreek dan met uw professionele zorgverlener over het gebruik van insuline bij maaltijden en snacks.

Terug naar boven
Doc with patientHbA1c resultaten

Ontdek hoe uw HbA1c en bloedglucosetesten samenwerken aan een goede gezondheid.

Accu-Chek® nieuwsbrief

Heb je je al ingeschreven voor de Accu-Chek® nieuwsbrief? Het wordt een paar keer per jaar verstuurd naar alle abonnees via e-mail. Wil je de digitale nieuwsbrief ook ontvangen? Schrijf je dan nu in!

Deze website bevat informatie over producten voor een breed publiek en kan productdetails of –informatie bevatten die anders niet beschikbaar of geldig in uw land zou zijn. Gelieve op te merken dat we niet verantwoordelijk zijn voor de toegang tot informatie die niet beantwoord aan elk geldig juridisch proces, regulatie, registratie of gebruik in het land van uw oorsprong.