Sorry,you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Ik ben de diabetes challenge aangegaan!

 

Een tijdje geleden zag ik op het social media platform Instagram, een challenge voorbijkomen. Hierbij stond er acht dagen lang een letter uit het woord ‘’diabetes’’ centraal. Bij elke letter hoorde een begrip. Mij leek het leuk om deze diabetes challenge te doen in een blogpost. Veel leesplezier!

Diagnose

Ik was negen jaar toen ik de diagnose diabetes type 1 kreeg. Ik was al een tijdje niet lekker, viel veel af en had enorme dorst. Op een verjaardag heeft er iemand (die ook diabetes heeft) mijn bloedsuiker gemeten. Die bleek enorm hoog te zijn. Mijn ouders en ik reden meteen naar het ziekenhuis waar de diagnose al snel werd gesteld. In een eerdere blog schreef ik uitgebreid over mijn diagnose.

Impact

Diabetes heeft een enorme impact op mijn leven. Elk moment van de dag ben ik ermee bezig. Zodra ik opsta meet ik mijn bloedsuiker en geef ik zo nodig extra insuline. Vervolgens weer meten en het aantal koolhydraten berekenen van mijn ontbijt. Hierna ook weer nadenken over wat ik die dag ga doen. Ga ik straks op de fiets naar mijn werk? Dan heb ik minder insuline nodig dan wanneer ik op de scooter ga. Dit riedeltje herhaalt zich de hele dag en bij elke maaltijd. Een geheel onbezorgd leven zit er niet in met diabetes.

Anderen

Diabetes heb je niet alleen. Er zijn veel anderen bij betrokken. Het hele gezin en de mensen die dichtbij je staan beleven het met je mee. Natuurlijk voelen ze niet wat jij voelt en maken ze het anders mee dan jijzelf, maar ze zijn er zeker bij betrokken. Ze moeten leren wat te doen als er iets gebeurt en moeten dealen met de slechte dagen. Vooral mijn ouders beleven deze ziekte samen met mij en dan met name in de eerste jaren. Zij moesten ervoor zorgen dat ik op tijd ging eten, spuiten en meten. Ik was nog te jong om alles zelf te doen.

Beroep

Werken kan soms best lastig zijn met diabetes, maar is zeker niet onmogelijk. Zelf werk ik als leidster op een peuterspeelzaal. Ik heb er wel bewust voor gekozen om parttime te werken en om een baan te vinden waarbij de dagen niet al te lang zijn. Ik heb een tijdje fulltime gewerkt en daarbij maakte ik dagen van ruim negen uur. Ik merkte dat dit gewoon te veel was. Ik leefde voor mijn werk en buiten mijn werk om was ik overal te moe voor. Door de diabetes heb ik veel last van vermoeidheid.

Emotie

Bij diabetes komen veel emoties kijken. Soms wordt het prikken, meten en altijd maar nadenken me teveel en barst ik in tranen uit. Daarnaast brengen hypo’s en hyper’s natuurlijk ook de nodige emoties met zich mee.

Toekomst

Ik zie de toekomst rooskleurig in. Natuurlijk ben ik weleens bang als ik aan de toekomst denk, want wat als ik te maken krijg met complicaties? Maar toch heb ik ook hoop voor de toekomst. Er wordt zoveel onderzoek gedaan naar de genezing van diabetes. Daarnaast worden de hulpmiddelen ook steeds geavanceerder.

Evenwicht

Evenwicht is erg belangrijk bij diabetes. Structuur in je dag en in je eetpatroon kan bijdragen aan een goede diabetes regulering. Daarnaast is het ook belangrijk om de balans tussen diabetes en de rest van je leven te vinden. Natuurlijk is iedereen weleens uit balans, maar ook dat hoort erbij.

Samen

Ik zei het eerder al, diabetes heb je niet alleen. Door social media ben ik hier achter gekomen. Natuurlijk wist ik wel dat er veel meer mensen waren met diabetes, maar in mijn omgeving kende ik niemand en voelde ik mij vaak alleen hierin. Tot ik ontdekte dat er online (en offline tegenwoordig) een grote diabetes community is. En wat is het fijn om te zien dat je er niet alleen voor staat!

Bedankt voor het lezen! Ik ben benieuwd of je de diabetes challenge mee hebt gekregen via Instagram en of je toevallig ook hebt mee gedaan?

De diabetes challenge is bedacht door @dia_b_blog op Instagram.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang meer nieuws over diabetes of bekijk onze andere blogs.

 

Related Articles

Share

Filed under: