Accu-Chek®

YouTube Deze pagina delen Deze pagina afdrukken

Sluiten X

Stuur een link naar een vriend

Gelieve alle velden in te vullen.

Tip: om naar meerdere e-mail adressen te verzenden, scheid elk e-mailadres door een komma.

Insulinepomptherapie

Een zo laag mogelijk HbA1c met zo min mogelijk hypo’s verhoogt de kwaliteit van leven voor mensen met diabetes. Een insulinepomp is een goede therapie om dit doel te bereiken; door insulinepomptherapie is het mogelijk uw HbA1c te verlagen en het aantal hypo’s te verminderen. Insulinepomptherapie is een veelgekozen therapie die de natuur het beste nabootst en niet langer een laatste toevlucht voor mensen met een moeilijk te regelen vorm van diabetes. Meer en meer blijkt het een keuze te zijn voor een groeiend aantal mensen met diabetes.

Keuze voor een betere kwaliteit van leven

De beslissing om over te schakelen naar een insulinepomp is niet altijd makkelijk om te nemen, maar als eenmaal de keuze gemaakt is, dan zijn er maar weinig mensen die hier spijt van krijgen. De ervaring van mensen met een insulinepomp heeft aangetoond dat een insulinepomp het toelaat om gemakkelijker en op een flexibelere en comfortabelere manier te leven met diabetes. Een insulinepomp betekent voor veel mensen een werkelijke verbetering van de kwaliteit van leven.

Hoe werken insulinepompen?

Insulinepomptherapie – een flexibele en comfortabele insulinetoediening op maat

De insulinepomptherapie heet officieel “continue subcutane insuline-infusie”(CSII). Deze term geeft al aan waar het om gaat: de insuline wordt niet langer ingespoten, maar via de insulinepomp continu toegediend. Met een insulinepomp wordt de natuurlijke insuline afgifte van de alvleesklier benaderd. Anders dan bij de intensieve insulinetherapie wordt er bij insulinepomptherapie maar één soort insuline gebruikt: snelwerkende humane of analoge insuline. De snelwerkende insuline dient als basale en bolusinsuline en wordt via een infusieset aan het lichaam toegediend. Het basisprincipe van de insulinepomptherapie is hetzelfde als bij de intensieve insulinetherapie die u al kent. Wel wordt er onderscheid gemaakt tussen basale insuline en bolussen.

Basale insuline

Met de basale insuline wordt de basisbehoefte aan insuline van het lichaam afgegeven, los van de maaltijden. Het lichaam heeft niet altijd evenveel insuline nodig; de hoeveelheid varieert in de loop van de dag. In principe heeft het lichaam ‘s nachts en bij lichaamsbeweging het minste insuline nodig. Het basale profiel over 24 uur is dus bij iedereen anders. Bij het begin van de insulinepomptherapie wordt voor elke gebruiker een basaal profiel bepaald. Dat profiel wordt ingesteld op de insulinepomp. Met behulp van bloedglucosecontrole wordt nagegaan of het profiel optimaal is. De insulinepomp geeft 24 uur per dag de hoeveelheid insuline af die is ingesteld in het basale profiel, zodat de basisbehoefte aan insuline van het lichaam zo goed mogelijk wordt afgegeven.

Accu-Chek insulinepompen geven om kleine dosissen insuline af - op basis van het basale profiel dat u hebt ingesteld. Dit betekent dat de pomp verspreid over de hele dag tot 480 nauwkeurige dosissen kan afgeven, waarmee uw lichaam precies de hoeveelheid insuline krijgt die het nodig heeft.

De bolus

Ongeveer de helft van de dagelijkse behoefte aan insuline wordt afgegeven door de basale insuline. De andere helft, die afhankelijk is van wat en wanneer u eet, wordt afgegeven door de bolussen. Een bolus toedienen gaat eigenlijk net zo als bij de intensieve insulinetherapie: voor het eten meet u de bloedglucose, u berekent het aantal koolhydraten en bepaalt de benodigde hoeveelheid insuline. De benodigde hoeveelheid insuline kunt u eenvoudig via de insulinepomp toedienen. En als de bloedglucose tussendoor, los van de maaltijden, een keer te hoog is, kunt u dat corrigeren met de bolus.

De Accu-Chek insulinepomp geeft u bovendien de mogelijkheid om bij een uitgebreide maaltijd een vertraagde bolus of een zogenaamde “Multiwave-bolus” (een combinatie van een standaardbolus en een vertraagde bolus) toe te dienen. In dat geval wordt de bolus gespreid over een door u bepaalde periode. Daarmee is er voorgoed een einde gekomen aan het bijspuiten tijdens het eten.

Terug naar boven

De zorg voor kinderen

Heeft u een kind met diabetes? Wilt ugraag weten hoe u hen kan helpen met hun diabetesbeheer? Wij geven u graag enkele tips over zelfcontrole, gezonde voeding, lichaamsbeweging en nog veel meer.

Accu-Chek® nieuwsbrief

Heb je je al ingeschreven voor de Accu-Chek® nieuwsbrief? Het wordt een paar keer per jaar verstuurd naar alle abonnees via e-mail. Wil je de digitale nieuwsbrief ook ontvangen? Schrijf je dan nu in!

Deze website bevat informatie over producten voor een breed publiek en kan productdetails of –informatie bevatten die anders niet beschikbaar of geldig in uw land zou zijn. Gelieve op te merken dat we niet verantwoordelijk zijn voor de toegang tot informatie die niet beantwoord aan elk geldig juridisch proces, regulatie, registratie of gebruik in het land van uw oorsprong.