GEZONDE KOEKJES MET BANAAN
hamburger overlay

Gezonde koekjes met banaan

 
Lekker als tussendoortje of voor bij de thee: koekjes met banaan! Het komt regelmatig voor dat als ik één koekje eet, er nog een aantal volgt. Nu is dat prima, maar het kan het managen van mijn bloedglucose wel wat ingewikkelder maken door de grote hoeveelheid koolhydraten en, vooral ook, door de snelle suikers. Gelukkig heb je die zorgen met déze bananenkoekjes iets minder. Ze bevatten namelijk geen toegevoegde suikers en zijn ook nog eens vrij van dierlijke producten. Wel zijn ze lekker zoet dankzij de natuurlijke suikers van de banaan en de rozijnen!

Ingrediënten voor koekjes met banaan

Hoeveelheid: 9 stuks.
Voedingswaarde per koekje: 15 koolhydraten.
Bereidingstijd: 25 minuten.
2 rijpe bananen (± 150 gram)
5 gram bakpoeder
120 gram volkorenmeel
5 gram kaneel
50 gram rozijnen
20 gram sesamzaad

Zo maak je de koekjes met banaan

Met dit recept maak je in een handomdraai gezonde koekjes. Wanneer je begint, kun je de koekjes in principe tien minuten later al in de oven hebben liggen. Maar je kunt er ook lekker de tijd voor nemen en het maken van de koekjes zien als een mindfulness activiteit waardoor je kunt ontspannen en tot rust kunt komen.
 

First things first

Zet de oven aan en verwarm deze voor op 175°C, voordat je begint met het maken van het deeg.

Het maken van het deeg

Verwijder de schil van de twee rijpe bananen en prak de bananen met een vork fijn. Je kunt dit doen in een schaal of op een (diep) bord. Prak de bananen net zolang fijn totdat het een papje is geworden met zo min mogelijk klontjes. Voeg vervolgens bakpoeder, volkorenmeel, kaneel en rozijnen toe aan het bananenpapje. Roer het geheel goed door. Ik doe dit met een spatel en meng het geheel net zolang totdat het een grote bol deeg is geworden. Het deeg blijft erg plakkerig, maar dat is normaal.

Het maken van de koekjes

Maak met één of twee eetlepels kleine hoopjes beslag en plaats deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Warm de lepels tussendoor een beetje op in een glas met warm water, zodat het plakkerige deeg iets makkelijker loslaat van de lepel. Druk de koekjes een beetje plat met de lepel en bestrooi deze vervolgens met sesamzaad.
 
Voor de perfectionisten onder ons: om ervoor te zorgen dat de koekjes qua formaat gelijk zijn aan elkaar, weeg ik het beslag af. De mensen die mij iets langer kennen dan vandaag, hadden waarschijnlijk niks anders verwacht. Meten is weten ;) Doordat ik weet dat mijn bol met deeg 345 gram weegt en ik negen koekjes wil bakken, probeer ik om hoopjes beslag van 38 gram op de bakplaat te maken. Tip: laat de schaal met het beslag op een keukenweegschaal staan tijdens dit proces. Het geheel (schaal en deeg) woog in mijn geval 1064 gram. En zo ging ik naar 1026, 988, 950, 912 gram, etc. met uiteindelijk negen gelijke koekjes op de bakplaat!

Het bakken van de koekjes

Als de oven is voorverwarmd op 175°C, plaats je de bakplaat met de koekjes in de oven. Bak de koekjes in het midden van de oven in ongeveer 15 minuten goudbruin. Let op: de onderkant van de koekjes kan vrij snel donker worden. Als je de koekjes wat langer in de oven wilt laten zitten om ze iets meer kleur te geven, controleer dan eerst of de onderkant van de koekjes dit ook toelaat.
 
Et voilà! Laat de negen bananenkoekjes afkoelen op de bakplaat en daarna: eet smakelijk!  
 
Gebruik je haar recept voor het maken van bananenkoekjes? Deel dan een foto van jouw koekjes met banaan!
 
 

Wie is Lauriëtte?

 

Lauriëtte de Ruiter werd op haar 24ste gediagnosticeerd met diabetes type 1. Ze schrijft blogs over de leuke dingen in het leven, maar ook over een leven met diabetes en hoe zij daarmee omgaat.

 

Related Articles

Share

Filed under: