Sorry,you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Wintersport

 

Wintersport vraagt extra voorbereiding bij diabetes. Kou, hoogte, sneeuw en ijs kunnen de bloedglucose beïnvloeden, maar ook de werking van medicatie.
Daarom geven wij je graag enkele algemene tips als je op wintersport gaat.

Tijdens een wintersport vakantie kunnen de volgende tips je helpen om volop te genieten van je reis naar de sneeuw:

  • Skiën, langlaufen, snowboarden en schaatsen zijn intensieve wintersporten, die veel energie kosten. Hoe beter je conditie, hoe gemakkelijker de omschakeling zal zijn naar een hoger energieverbruik tijdens je wintersport activiteit. Kunstijsbanen en -pistes zijn zeer geschikt voor conditietraining, al is het effect van hoogte en koude op diabetes daar niet te ervaren.
  • Als je een berg of skipiste opgaat, neem dan voldoende drinken en eten mee (boterhammen en druivensuiker) om hypo's op te vangen.
  • Bewaar je diabetesmateriaal onder je kleding, zo dicht mogelijk bij of tegen het lichaam, om bevriezing te voorkomen. Laat de rest op kamertemperatuur in je vakantieverblijf. Bescherm ook je voorgevulde ampullen, insulinepomp en bloedglucosemeter tegen te koude temperaturen. Insuline mag niet bevriezen. Bevroren insuline is niet meer werkzaam en mag dus best niet meer gebruikt worden.
  • Meer bewegen vergroot de kans op hypo's. Bij intensief sporten en bewegen is meestal minder medicatie nodig (tot wel vijftig procent minder!). Overleg vooraf met je arts of diabetesverpleegkundige of je medicatie tijdens je wintersport vakantie moet worden aangepast.
  • Hoogte is ook van invloed op je bloedglucosewaarden. Hoe hoger je gaat, hoe minder insuline je zal nodig hebben. Maar dit geldt beslist niet voor iedereen. Meet je bloedglucose best wat vaker op vakantie en hou druivensuikers bij de hand. Wees ook alert voor nachtelijke hypo's.
  • Een glaasje wijn of bier bij je lunch op de piste? Of tijdens de après-ski? Hou dan rekening met het bloedglucose verlagende effect van alcohol. Drink best geen alcohol wanneer je nadien nog verder wilt skiën.