Wanneer kan je het beste naar de dokter gaan? | Accu-Chek®
hamburger overlay

Wanneer kan je het beste naar de dokter gaan?

 

Niemand houdt ervan om voor elke kleinigheid naar de dokter te bellen, maar we weten dat behandelingen voor gezondheidsproblemen door diabetes beter werken als ze vroeg worden herkend. Wanneer kan je dan het beste naar de dokter gaan?

Hier volgen enkele richtlijnen:1  

  • Pijn, gevoelloosheid, gevoel van zwakte of tintelingen, voornamelijk in de handen, voeten, armen of benen: deze symptomen kunnen onbeduidend lijken, maar ze kunnen wel wijzen op vroegtijdige zenuwschade. Als dat het geval is, kunnen de symptomen erger worden naarmate de zenuwen verder beschadigd raken.2

  • Veranderingen in je gezondheidstoestand: als je je licht in het hoofd voelt wanneer je opstaat, last hebt van verstopping, een opgeblazen gevoel of misselijkheid, of als je slechter gaat zien – ook als dat alleen 's nachts is of wanneer de verlichting verandert - of als je seksuele problemen ondervindt, dan kan dit wijzen op problemen met je zenuwen.2

  • Huidklachten of infecties: Een wondje of snee die maar niet geneest, een aanhoudende sinus-, blaas- of vaginale infectie - diabetes kan ervoor zorgen dat je lichaam zich niet zelf kan herstellen.3

  • Ziekte: als je koorts krijgt, zweet of koude rillingen hebt of als je misselijk bent, moet braken of diarree krijgt, moet je dat aan je dokter melden. Ziek zijn kan je bloedsuikerspiegel aantasten en kan ook wijzen op een infectie die moet worden behandeld.3 Als je geen voedsel of drinken kunt binnenhouden, schakel dan onmiddellijk medische hulp in.4

  • Hoge bloedsuikerspiegel: als je bloedsuikerspiegel hoger is dan 13 mmol/L, zelfs nadat je jouw medicatie hebt ingenomen en/of meer insuline en vocht hebt toegediend, of als je moeite hebt om binnen bereik te blijven, maak dan een afspraak.

  • Middelgrote tot grote ketonen in je urine: neem contact op met je dokter als je symptomen vertoont die mogelijk wijzen op ketoacidose of uitdroging, zoals erger wordende buikpijn, ademhalingsproblemen of een adem die fruitig of naar aceton ruikt.

Je arts kan de symptomen verlichten en zelfs helpen om de progressie van het probleem af te remmen door de bloedsuikerspiegel beter op te volgen.2

Ben je nog steeds niet gerustgesteld? Bel dan even. Je arts weet graag wat er aan de hand is. Als het allemaal wel meevalt, zal je dat meteen te horen krijgen. Bel en laat je geruststellen.

Hoe haal je het meeste uit jouw consult?

Hoelang duurt een consult tegenwoordig? 10-15 minuten? Ook al heb je niet veel tijd, toch zijn er een paar dingen die je kan doen om de samenwerking te bevorderen, productievere gesprekken te voeren en elke seconde te laten tellen.

  1. Plan een dag of twee vooruit. Stuur jouw waarden vooraf per e-mail door of op een andere wijze die je arts of diabetesverpleegkundige verkiest. Denk na over alle abnormale dingen die je hebt opgemerkt. Neem voor alle zekerheid een kopie mee van alles wat je hebt doorgestuurd. Misschien heeft je arts of diabetesverpleegkundige niet veel tijd gehad om er grondig naar te kijken vóór het consult, maar zo krijg je toch de bal aan het rollen voor een betere afspraak.

  2. Bundel al jouw vragen. Je vergeet misschien al snel wat je wilde vertellen. Zorg ervoor dat je een lijst bij hebt waarop je kunt terugvallen en waar je aantekeningen op kunt maken. Dat kan in een notitieboekje of op jouw telefoon zijn, bijvoorbeeld via de mySugr app. Die lijst kan je helpen om alles te bespreken en om alles te onthouden wat je nu exact moet doen.

  3. Zeg gewoon waar het op staat. Verbloem je resultaten niet en vertel duidelijk hoe het met je gaat. Je arts is er om je door de moeilijkere periodes te helpen en problemen te verhelpen, niet om je enkel een bemoedigend schouderklopje te geven. Trouwens, welke problemen je ook ter sprake brengt of hoe gênant die ook voor jou kunnen zijn, je bent wellicht niet de eerste die ermee te maken heeft gehad. Je arts kan suggesties geven die voor anderen hebben gewerkt.

  4. Draag bij aan de beslissingen. Je dokter weet veel, maar kan nooit alles weten en jij weet wat het beste voor jou werkt. De beste relaties tussen patiënt en arts berusten op respect en een goede samenwerking.

  5. Verbind je niet tot dingen die je toch niet gaat doen. Het is niet erg om te zeggen: “Dat doel is een beetje te hoog gegrepen. Misschien kunnen we wat lager beginnen en ernaar toewerken.” Jouw arts heeft liever dat je je consult verlaat met aanwijzingen die je daadwerkelijk zult opvolgen, dan met te hoge doelstellingen die je volgende week al vergeten bent.

  6. Doe wat je belooft. Bekijk het zo: als je arts zegt dat hij iets zal doen na het consult, verwacht je dat je arts zijn woord houdt. Je arts mag van jou hetzelfde verwachten. Als er iets is dat je tegenhoudt, denk dan na over hoe je dat probleem kunt verhelpen en hoe je verder kunt gaan. Houd pijn je tegen om jouw bloedsuikerspiegel te controleren? Bestel dan een minder pijnlijke prikpen. Geen tijd om te sporten? Neem dan de trap op het werk. Begin met een doel en ga op zoek naar ideeën om dat doel te bereiken.

  7. Stel een plan op voor dagen waarop je ziek bent. Zorg ervoor dat je bent voorbereid op dagen waarop je je niet lekker voelt door samen met jouw zorgteam een actieplan op te stellen.

Hoe maak je een plan voor als je ziek bent?

Als je ziek bent, wil je niets liever dan met een goed boek of een slechte film in bed liggen. Maar op die dagen moet je net nog beter letten op de zelfcontrole van je diabetes.

Als je ziek wordt terwijl je ook diabetes hebt, is het cruciaal dat je er vooraf goed over hebt nagedacht. Je kan dan, als jouw concentratie toch al minder is, eenvoudigweg je plan volgen.

Betrek jouw team voor diabeteszorg bij de ontwikkeling van je plan voor als je ziek bent − vraag hen wanneer je hulp moet inroepen, hoe vaak je jouw bloedglucose en ketonen moet controleren, welke geneesmiddelen je moet nemen en wat je moet eten.

 

Wat moet je doen bij de eerste tekenen van ziekte?

Als je weet welke invloed ziekte kan hebben op jouw bloedglucose dan kan je de juiste stappen ondernemen om goed voor jezelf te zorgen. Bijvoorbeeld:4

  • Als je insuline gebruikt, stop er dan niet mee. Ook als je moeite hebt met eten, zal je extra insuline nodig hebben om de hormonen te bestrijden die vaak een hoge bloedglucose veroorzaken tijdens ziekte. Volg de aanbevelingen van je zorgverlener

  • Controleer je bloedsuikerspiegel en urineketonen regelmatig - ongeveer elke vier uur als je diabetes type 1 hebt.

  • Blijf voldoende drinken. Drink calorievrije, cafeïnevrije, heldere dranken.

  • Zorg ervoor dat je eet volgens je normale maaltijdschema. Houd voedsel bij de hand dat je gemakkelijk kan eten en dat snelle koolhydraten bevat. Dit kan van pas komen bij een lage bloedglucosespiegel of om een maaltijd te vervangen. Als je misselijk bent of moet braken, neem dan sportdrank, fruitsap of zelfs waterijsjes met fruitsmaak om de koolhydraten, die je nodig hebt, binnen te krijgen.

  • Neem contact op met je zorgverlener over eventuele medicatie die je neemt of als je onverwachte bloedglucoseresultaten krijgt terwijl je die medicatie neemt. Sommige geneesmiddelen tegen verkoudheid, antibiotica en andere geneesmiddelen (al dan niet op voorschrift) kunnen de bloedsuikerspiegel beïnvloeden.

Voorbereiding is cruciaal om een ziekte goed te kunnen doorstaan. Als je voordat je de eerste tekenen van ziekte vertoont een plan opstelt en een pakket klaarmaakt voor als je ziek bent, ben je er klaar voor om het virus meteen aan te pakken.

 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang meer nieuws over diabetes of bekijk onze andere blogs.

 

 

 

Referenties:

1American Diabetes Association. When you're sick. Available at: http://www.diabetes.org/living-with-diabetes/treatment-and-care/whos-on-.... Accessed April 30, 2016.

2EndocrineWeb. Diabetic neuropathy symptoms. Available at: https://www.endocrineweb.com/guides/diabetic-neuropathy/diabetic-neuropa.... Accessed February 15, 2017.

3WebMD. Diabetes and infection: how to spot the signs. Available at: http://www.webmd.com/diabetes/guide/infections-linked-diabetes. Accessed February 15, 2017.

4Mayo Clinic. Hyperglycemia in diabetes. Available at: http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hyperglycemia/basics/sympt.... Accessed February 15, 2017.