Leven binnen de grenswaarden | Accu-Chek®
hamburger overlay

Leven binnen de grenswaarden

Als je je gedachten laat afdwalen en nadenkt over je toekomst, wat zie je dan? Of je nu dagdroomt over foto’s maken op een fantastische plek of over een gezin stichten, of gewoon graag meer energie wilt hebben of  ’s nachts lekker zou willen slapen; als je je bloedglucose op peil kunt houden dan ben je al een eind in de goede richting.

Soms lijkt het alsof diabetes alleen maar om cijfers draait. Maar al je inspanningen om je bloedglucose voor en na maaltijden binnen de streefwaarden te houden en ook aan je HbA1c streefwaarde te voldoen, hebben er eigenlijk alles mee te maken dat je je niet alleen vandaag, maar ook in de toekomst goed voelt.

Zelfcontrole versus HbA1c en waarom je beide nodig hebt

Om de voortgang van je diabetes te kunnen zien, zal je zorgverlener de testresultaten van je zelfcontrole en die van je HbA1c  met elkaar willen vergelijken. Waarom? Een zelftest toont je bloedglucosespiegel op een bepaald tijdstip. Je kunt individuele resultaten in een grafiek weergeven om patronen te herkennen en manieren te vinden om je diabetes te verbeteren. De HbA1c test is echter een monster van hemoglobinecellen die gemiddeld al 3 maanden in je lichaam aanwezig zijn, waardoor de A1C-test een breder inzicht geeft.2

Maar omdat het om een gemiddelde gaat, is het HbA1C resultaat alleen niet voldoende.

Denk maar even mee: iemand met een bloedglucose die varieert tussen 50 en 250 mg/dL kan een gemiddelde bloedglucose hebben van 150 mg/dL en een HbA1C rond 7 %.2 Op zich ziet dat er erg gezond uit, maar een bloedglucose die schommelt tussen 50 en 250 mg/dL is niet zo goed. 50 mg/dL is gevaarlijk laag, en grote schommelingen tot 250 mg/dL zorgen voor een dag die gekenmerkt wordt door vermoeidheid, dorst en onwel voelen.1

Vandaag én morgen beter

Je weet dat bloedglucosecontrole betekent dat je je risico op ziekte en gezondheidsproblemen in de toekomst verlaagt, maar je hoeft niet te wachten om resultaten te zien van je inspanningen. Een goede bloedglucosecontrole betekent dat je elke dag meer energie hebt, beter slaapt en zelfs in een betere stemming bent.3 Dat scheelt veel als je je bucketlist wilt afwerken − bijvoorbeeld leren golfen, je eigen bedrijf starten of zelfs gewoon aanstaande zaterdagavond uitgaan.

References

1Phillips PJ, Leow S. HbA1C, blood glucose monitoring and insulin therapy. Aust Fam Physician. 2014;43(9):611-615. Beschikbaar op: http://www.racgp.org.au/afp/2014/september/hba1c,-blood-glucose-monitori.... Geraadpleegd op 30 juni 2015.

2International Diabetes Federation. Diabetes education modules 2011: clinical monitoring. Beschikbaar op: http://www.idf.org/education/resources/modules-2011/download. Geraadpleegd op 30 juni 2015.

3Polonsky WH. Diabetes Burnout: What to Do When You Can’t Take It Anymore. Alexandria, VA: American Diabetes Association; 1999:15.