Sorry,you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Je eigen grenzen stellen

 
Een dag telt spijtig genoeg maar 24 uur. Je kunt dus kiezen om je tijd in te zetten om efficiënt je waslijst aan verzoeken, vragen en to-do’s af te werken of je kunt wat selectiever te werk gaan met je eigen tijd. Lijkt het ook altijd alsof iedereen je tijd opeist? Heb je het misschien moeilijk om ‘nee’ te zeggen tegen anderen? Dat komt echt niet als een verrassing. Mensen met diabetes kunnen immers goed multitasken (denk maar eens na: je bloedsuikerspiegel controleren onder tafel terwijl je je bestelling doorgeeft en praat met een vriend(in)).
 
Waarom kun je dan niet wat vaker ‘nee’ zeggen? Ben je bezorgd om anderen? Als je te veel hooi op je vork neemt, verlicht je misschien de stress van anderen, maar je zult spijtig genoeg zelf meer stress krijgen. En dat is voor niemand goed, zeker niet voor mensen die hun bloedsuikerspiegel op peil proberen te houden en hun maaltijden moeten plannen.
We geven je hieronder wat tips om je comfort te verhogen door gewoon ‘nee’ te zeggen:

Wacht even voordat je ‘ja’ zegt

Maak er een gewoonte van om te zeggen dat je je agenda even moet bekijken en dat je hen later iets zult laten weten. Zo heb je de tijd om na te denken of je echt wel op hun vraag kunt ingaan. Plus: het is gemakkelijker om een verzoek te weigeren aan de telefoon of via sms.

Voel je niet verplicht om een excuus te zoeken

Oefen het volgende zinnetje voor de spiegel: “Het spijt me, maar dat zal niet lukken”. Als je echt het gevoel hebt dat je een excuus nodig hebt, probeer de andere persoon dan te vertellen dat je het gewoon niet kunt inpassen in je agenda. Wat jij op je agenda plaatst, is jouw beslissing, en je hoeft je echt niet te verantwoorden bij anderen. Wees vastberaden en anderen zullen het wel begrijpen.

Denk na over de totale tijd die iets vraagt

Een schoolcomité dat maar één keer per week samenkomt? Gemakkelijk, toch? Behalve dan dat je een babysitter moet zoeken, op voorhand het avondeten moet klaarmaken, andere taken op jou moet nemen tussen vergaderingen door, vervoer moet zoeken en brieven moet opstellen na de vergadering. Plots spreken we niet meer over een uurtje van je tijd elke week.

Wees realistisch over de gevolgen

De kans is groot dat niemand fysiek gewond zal raken of financiële problemen zal krijgen als jij er niet tussenkomt. Dus analyseer eerst even de situatie. Als je je supervisor zegt dat je geen andere opdracht kunt aannemen, wat is dan het ergste dat kan gebeuren? Kun je je job verliezen of krijgt iemand anders het werk? Het is wellicht productiever om een openhartig gesprek te hebben over je beperkte tijd dan taken op jou te nemen die je niet aankunt.

Trek tijd uit voor jezelf

Hoe besteed je de tijd voor jezelf? Of je nu tv kijkt, gaat sporten, een goed boek leest of het internet afschuimt op zoek naar gezonde recepten: zorg ervoor dat je geniet van de tijd die je voor jezelf hebt uitgetrokken.
Als je tijd neemt voor jezelf, kun je je diabetes beter onder controle houden en de dingen doen die je het nauwst aan het hart liggen. Door grenzen te stellen aan je tijd, kun je meer aandacht schenken aan je gezondheid - zo ben je op je best voor de dingen die er echt toe doen.

Blijf op de hoogte dankzij onze nieuwsbrief

Ontvang jaarlijks enkele e-mails met tips en ervaringen omtrent het leven met diabetes!

INSCHRIJVEN