Een brief aan mijn zoete vrienden: Diabetes heb je niet alleen. | Accu-Chek®
hamburger overlay

Een brief aan mijn zoete vrienden: Diabetes heb je niet alleen.

 

Lieve zoete vrienden, 

Ik wist niet zo goed hoe ik deze brief moest starten. Lieve mede diabeten klinkt totaal niet fijn en aangezien diabetes mellitus ´honing zoete doorstroming´ betekent en ik mij met jullie verbonden voel alsof jullie mijn vrienden zijn, besloot ik er ´lieve zoete vrienden´ van te maken. Dus bij deze. 


Lieve zoete vrienden,

een brief, een ode, speciaal voor jullie, omdat het leven met diabetes niet altijd even makkelijk is. Diabetes betekent niet alleen maar prikken en spuiten, nee het betekent zoveel meer. Zodra je de diagnose krijgt, neemt diabetes en groot deel van je leven over. Bij vrijwel elke stap die je zet, moet je nadenken en stel je jezelf weer dezelfde vragen. Wat is mijn glucosewaarde? Wat ga ik eten? Hoeveel koolhydraten zitten hierin? Hoeveel insuline heb ik dan nodig? Ga ik straks nog bewegen en heb ik daardoor minder insuline nodig? En waarom zijn mijn glucosewaarden zo hoog? Word ik ziek? Verkouden? Begint mijn menstruatie? Of moet mijn infusieset vervangen worden?


En dan niet te vergeten die angst. Die angst voor een hypo waarbij je het bewust zijn kan verliezen. Wie helpt je dan? Heb je iets bij je om die hypo te verhelpen? Weet iemand dan wel wat hij of zij moet doen? En die angst voor complicaties. Bang dat je een teen, voet of zelfs been moet verliezen of dat je zicht achteruit gaat. En wat dacht je van die vermoeidheid. Die ontstaat door slechte en wisselende bloedglucosewaarden of simpelweg doordat je de hele dag alert bent. 


Een dagje weg of een weekje vakantie vergt ook veel voorbereiding. Heb ik genoeg naaldjes? Teststripjes? Insuline? Sensoren? Infusiesets? Glucagon? Dextro? Pleisters? Alcohol doekjes? Reserve pomp/pen/meter? Noodnummer? Medische verklaring? En dan alles nog zo´n twee keer extra in je koffer stoppen voor het geval dat. 


Nee lieve zoete vrienden, diabetes is niet altijd even makkelijk. Zeg maar gerust dat het leven met diabetes vaak best zwaar is. Maar, onthoud alsjeblieft dat je niet alleen bent! Diabetes heb je niet alleen. Ik zal er voor je zijn, naar je luisteren en je steunen net als al onze andere zoete vrienden. Wij begrijpen je, kennen je struggles en weten waar je dag in dag uit mee bezig bent. 


Je mag zo trots op jezelf zijn! 


Heel veel liefs, 


Van mij 

 

 

Diabetes heb je niet alleen en wij zijn er voor jou!

Wil jij alles weten over diabetes en het leven met diabetes? Schrijf je dan nu in!

INSCHRIJVEN

 

 

Wie is Devlin?

 

Devlin Klaauwer is 24 jaar jong en kreeg de diagnose van diabetes type 1 toen ze 9 jaar was. Haar leven stond op dat moment op zijn kop. Nu jaren later heeft ze leren leven met diabetes en haalt ze alles uit het leven wat erin zit! Ze blogt en vlogt over haar leven met diabetes.