Sorry,you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

12 dagen vol tips tegen stress.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang meer nieuws over diabetes of bekijk onze andere blogs.

 

 

Klaar om de feestdagen in te luiden? We geven onze eigen draai aan de ‘12 days of Christmas’. Als je Chanoeka of Kwanzaa viert, kies dan gerust je top 8 of 7.

Dag 1: Laat je dessert niet verpesten.

De kans zit erin dat iemand die het allemaal wel goed bedoelt speciaal voor jou een diabetesvriendelijk dessert klaarmaakt. Erg lief, natuurlijk, maar dat dessert zal waarschijnlijk niet erg lekker zijn. Stel voor om zelf het dessert te voorzien en breng dan jouw perfecte toetje mee. Het zijn immers de feestdagen.

Dag 2: Stel je eigen lijst op en dubbelcheck hem.

Schrijf alles nauwkeurig op: alle geschenken, taken en boodschappen. Hoort het niet op de lijst? Schrap het dan. Hou je aan je lijst: staat het er niet op? Pech. Dit kan je ook geld doen uitsparen, want je zult geen extra geschenken kopen gewoon omdat ze voor je neus staan. 

Dag 3: Opgeruimd staat netjes.

Voordat je alle decoratie uit de kast haalt, kun je maar beter eerst alle overbodige spulletjes en prulletjes wegsteken. Als je nog meer gaat toevoegen aan een overvolle kamer, kun je je claustrofobisch gaan voelen. Door de spullen net weg te steken, creëer je meer ruimte.

Dag 4: Zeg ‘nee’.

Je hoeft je niet te verantwoorden. Je hoeft je ook niet te gaan verdedigen of aan alles mee te doen. Als je iets niet kunt doen, zeg dan gewoon “Het spijt me. Ik zal het moeten missen,” en verander van onderwerp.

Dag 5: Wees niet te streng voor jezelf.

Waar neemt jouw innerlijke perfectionist het over? Perfect geglazuurde kerstkoekjes? Ingewikkelde tafelkaartjes? Als jij er gelukkig van wordt, weef dan vooral je eigen kerstlint. Maar zorg ervoor dat je het voor jezelf doet. Is dat niet het geval, wees dan niet zo streng voor jezelf. 

Dag 6: Innoveer.

Zien de feestdagen er elk jaar weer hetzelfde uit? Pak het dit jaar dan anders aan. Je kunt misschien geschenken uitwisselen met enkel de kinderen of in plaats van een diner een brunch organiseren. Maak nieuwe herinneringen, laat de oude voor wat ze zijn!

Dag 7: Twee is beter dan één.

Tijdens de feestdagen kun je je al snel eenzaam voelen. Bel dus een goede vriend(in) op en kijk samen een film. Ga een koffie drinken of ga schaatsen.

Dag 8: Neem even afstand van sociale media.

Zeker wanneer je je wat somber voelt. Op Facebook zie je toch alleen maar lachende, gelukkige mensen. De chaos in de keuken, de oververmoeide kinderen of de hond die de geschenken kapot bijt, worden van sociale media geweerd. Sla die opgeblazen foto’s over tot januari. 

Dag 9: Doe de afwas.

Als al die festiviteiten je even te veel worden, vraag dan om van tafel te gaan en af te ruimen, was de potten en pannen of ga even met de kinderen spelen. Als je tot aan je ellebogen in het sop zit (of eender welk ander excuus om van tafel te gaan), is dat een goed vermomde me-time.

Dag 10: Organiseer een ongedwongen etentje.

Nodig wat mensen uit bij wie je je volledig op je gemak voelt. Ze hoeven zich zelfs niet om te kleden, laat hen gewoon komen in wat ze al dragen en kook wat elk van jullie die avond zou klaarmaken. Of bestel een takeaway. Haal die gezelschapsspelletjes of kaarten uit de kast. Maar plan niets. Gewoon, een ongedwongen avond met veel gelach en plezier.

Dag 11: Sloof je niet altijd uit.

Aparte cocktails en perfect gedresseerde lamskoteletten? Ruil ze in voor een punchkom en een barbecue. Een paar rijkelijk gevulde borden kunnen even indrukwekkend en leuk zijn als 20 afzonderlijke bijgerechten. Vergeet niet: de tijd die je doorbrengt met je geliefden is het allerbelangrijkste!

Dag 12: Trek je wandelschoenen aan.

Vertrek gewoon. Geen route. Geen bestemming. Kijk om je heen, adem diep in en geef jezelf de tijd om je gedachten op een rijtje te zetten. Dat is goed voor je bloedsuikerspiegel en je ziel.

 

Blijf op de hoogte dankzij onze nieuwsbrief

Ontvang jaarlijks enkele e-mails met tips en ervaringen omtrent het leven met diabetes!

INSCHRIJVEN