Sorry,you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Diabetes en ziek zijn

Het is winter en dus liggen griepjes en verkoudheden op de loer! Dat is voor niemand prettig maar als je diabetes hebt, is het toch extra ingewikkeld. Want hoe reageren je bloedglucosewaarden? In deze blog vertel ik je mijn ervaringen met diabetes en ziek zijn en geef ik je een paar tips.

Buikgriep en diabetes

Ik haat ziek zijn! Een aantal weken geleden was ik geveld door een flinke buikgriep. Ook al klinkt het normaal gesproken best aantrekkelijk om een week lang in bed series te kunnen kijken, als je verplicht aan bed gekluisterd bent, is daar helemaal niks aan. En 'rustig' ziek zijn, is met diabetes vaak niet mogelijk. In periodes van griep en koorts is het extra lastig om je suikerwaarden onder controle te houden.

 

Door koorts en ziektekiemen kan je lijf namelijk ineens anders reageren op insuline of voeding. Daardoor hebben sommige mensen meer basale of langwerkende insuline nodig bij ziekte en anderen juist minder. Ook minder bewegen dan normaal kan een flinke invloed hebben op je bloedglucose.


Last van buikgriep? Dan wordt het helemaal ingewikkeld. Overgeven en diarree kunnen je hele systeem ontregelen. Ik heb normaal gesproken totaal geen last van hypo-angst maar toen ik tijdens mijn laatste buikgriep nauwelijks een slokje water kon binnenhouden, vond ik het toch wel enorm spannend. Want wat moet ik doen bij een hypo als ik niks binnen kan houden?

Leven met diabetes: meten is weten

Op zo'n dag zit er maar één ding op: meten, meten en nog eens meten. Zo merkte ik dat ik zelfs zonder iets te eten, toch extra insuline nodig had. Doordat ik mijn waarden goed in de gaten hield, kon ik voorkomen dat ik heel hoog uit kwam. Daarbij wist ik ook hypo's te voorkomen. Mijn ondergrens was die dagen een veilige 126 mg/dL.
Zodra ik weer een beetje op begon te knappen en weer kon eten, merkte ik dat mijn normale insulinebehoefte was veranderd. Ik had ineens een paar weken minder insuline nodig dan normaal. Pas een week of drie later zat ik weer op mijn ‘normale’ hoeveelheid insuline.

Diabetes en ziek zijn? Lees deze tips!

Ik hoop natuurlijk dat alle virussen aan jou voorbijgaan dit jaar, want diabetes en ziek zijn is geen pretje. Mocht je toch ziek worden, profiteer dan van deze tips! Leet op, deze tips zijn gebaseerd op mijn eigen ervaring.


1. De allerbelangrijkste tip: als je het niet vertrouwt, neem contact op met je diabetesverpleegkundige of dokter. Ook wanneer je waarden erg schommelen, je lang hoog of juist laag zit, de koorts niet zakt of het overgeven en de diarree aanhouden, adviseer ik je om meteen contact op te nemen. Bij twijfel altijd bellen!
 
2. Meten, meten en nog eens meten. Alleen door te meten, kun je in de gaten houden of je niet te hoog en niet te laag uitkomt. Wees voorzichtig met het corrigeren van hoge waarden: je lichaam kan onvoorspelbaar reageren.
 
3. In de weken nadat je ziek bent geweest, kan je lichaam nog steeds anders reageren. Ook in die weken geldt dus: meten is weten.
 
4. Gemberthee! Tijdens mijn reizen in Azië heb ik de nodige virussen en bacteriën opgepikt. De meest gehoorde tip was: drink verse gemberthee. Gemberthee helpt bij buikproblemen, keelpijn, volle holtes en hoofdpijn. Als je daarnaast ook wat verse citroen aan je thee toevoegt, krijg je nog wat extra vitamines binnen.
 
5. Als ik niet zeker weet of ik al mijn eten opeet (en of ik het binnen houd), spuit of bolus ik mijn insuline na het eten. Zo kan ik de dosis eventueel nog verlagen.
 
6. Als ik ziek ben, vind ik het fijner om vloeibare suikers te nemen bij een naderende lage bloedsuiker. Denk bijvoorbeeld aan aanmaaklimonade of appelsap. Cola kan ook uitkomst bieden. Het drankje kan namelijk helpen om je maag tot rust te brengen. Met name op reis heb ik dit vaak gedronken bij maagproblemen.
 

Blijf op de hoogte dankzij onze tips die belangrijk kunnen zijn voor je diabetesbeheer

Wil jij alles weten over diabetes en het leven met diabetes? Schrijf je dan nu in!

INSCHRIJVEN

Related Articles

Share

Filed under: