Sorry,you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Coronacrisis en diabetes: hoe diabetes dan toch mijn leven bepaalt

 

 

Elke blog die ik schrijf sluit ik af met een informatief stukje over wie ik ben en wat ik doe. Daarin staat ook: “ik probeer mijn leven niet te laten leiden door mijn diabetes”. Met deze keer de nadruk op probeer. Want juist de diabetes is op dit moment door de coronacrisis zeer bepalend voor de invulling van mijn dagelijks leven.

Diabetesmanagement tijdens de coronacrisis 

De afgelopen weken en zelfs maanden is de hele wereld beland in een coronacrisis. Het coronavirus heeft zich snel verspreid en overal ter wereld werden maatregelen genomen. Iets wat inmiddels bij iedereen bekend is. In mijn blog ga ik het daar dan ook niet over hebben. Wat ik wel ga doen is jullie proberen mee te nemen in hoe ik als diabeet deze periode beleef.

Al snel was duidelijk dat mensen met diabetes tot één van de risicogroepen behoorden. Ook ik kreeg dit bericht al snel mee, maar eerlijk gezegd leek het toen nog allemaal ver van mijn bed. Ik ging gewoon naar mijn werk, ik rende hard, samen met crewmembers van mijn running crew. Ik hield mij aan de voorschriften en ik was niet verkouden. Geen probleem dus.

Onzekerheid over mijn suikerziekte door COVID-19 virus 

Totdat het COVID-19 virus dichterbij kwam. Er kwamen strengere maatregelen en op mijn werk in de kinderopvang moesten we kinderen met verkoudheidsklachten weigeren. Het was ook dat moment dat ik besefte dat er verantwoordelijkheid genomen moest worden door iedereen, ook door mijzelf vanwege mijn suikerziekte. Er heerste veel onzekerheid.

Het was dan ook de verstandigste keuze om te gaan voor zekerheid. In overleg met mijn regiomanager was dit om te kiezen om voorlopig niet naar het werk te komen.
Ik besloot ook om de gezamenlijke crewruns niet door te laten gaan en om zoveel mogelijk alleen te trainen. Dit laatste was overigens een relatief makkelijke beslissing want iedereen kan ook alleen trainen, en het is maar lopen. Samen sporten doe ik nog wel, maar dan thuis samen met mijn kinderen!

mijn diabetes was het verstandiger om nu niet te werken tijdens de coronacrisis 

Daar zit ik dan thuis, in zekere zin door mijn suikerziekte. Niet omdat ik complicaties heb, maar omdat het de verstandigste en enige optie is. Het voelt gek en niet eerlijk richting mijn collega’s. Alsof ik ze in de steek laat. Ze werken namelijk wel door in deze bizarre tijd. Waarvoor veel respect! Toen ik mijn gevoel deelde met mijn collega’s via een berichtje kreeg ik stuk voor stuk lieve reacties. We zorgen er met z’n allen voor dat we deze tijd zo goed mogelijk door komen. Dat was de boodschap.

 

Gelukkig kreeg ik al na enkele dagen wat werkzaamheden om thuis op te pakken, wat nog niet zo makkelijk was om te realiseren in de kinderopvang. De betrokkenheid is enorm en dat is, vind ik, de mooie kant van deze verschrikkelijke crisis. Iedereen zorgt, voor zover dat kan, voor elkaar. Er is ontzettend veel steun. Het maakt het niet kunnen werken door mijn diabetes wat dragelijker.


Ik probeer nog extra dan normaal op mijn suikerwaardes en weerstand te letten. Zo kan ik als diabeet bijdragen aan het zo goed mogelijk doorstaan van deze coronacrisis. Hoe komen jullie deze periode door? En herkennen jullie het gevoel wat ik ervaar?

Over mij

Ik ben Olaf Kerkhof (04-09-1987). Samen met mijn vrouw Renate en onze kinderen Abel en Sep woon ik in Amersfoort. Ik werk op een kinderdagverblijf en in mijn vrije tijd sport ik graag. Hardlopen is mijn passie en de focus ligt op de marathon.
Sinds 2001 heb ik diabetes type 1. Ik probeer mijn diabetes zo goed mogelijk te reguleren, maar zorg er wel voor dat ik mijn leven kan leiden zoals ik dat wil. Ik probeer mijn leven niet te laten leiden door mijn diabetes. Op Instagram kun je me vinden via @olaf.kerkhof.

 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang meer nieuws over diabetes.

Share

Filed under: