Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Uit eten met diabetes

Uit eten met diabetes

Er is bijna niets leukers: lekker uit eten in goed gezelschap, je eigen fornuis en servies even vergeten en je in een restaurant heerlijk laten verwennen! Let er wel op dat veel gerechten op de menukaart de bloedglucose vaak doen stijgen.

Uit eten met diabetes: een onmogelijke opgave? Helemaal niet!

Wat is er goed (en gezond) op het menu?

Als je je voedingsschema wilt blijven volgen, ga dan op zoek naar goede restaurants die voldoende variatie bieden, voedingsmiddelen zonder extra kosten vervangen en in het algemeen gezonde keuzes aanbieden … maar let wel op de valkuilen! De porties zijn vaak groter en de voeding bevat meestal meer zout en vet. Informeer hoe groot de porties zijn en probeer niet meer te eten dan thuis. Hieronder volgen enkele tips om een betere keuze te maken in restaurants:

  • Vraag de ober naar de keuzemogelijkheden of eventuele vervangende producten.
  • Vraag of sauzen en dressings apart geserveerd kunnen worden zodat uw salade niet in de dressing ‘verdrinkt’.
  • Maak duidelijk dat er bij voorkeur geen zout aan je voedsel mag worden toegevoegd tijdens het koken.
  • Vermijd gebraden/gefrituurd en gepaneerd voedsel; dit bevat heel veel koolhydraten, vet en calorieën.
  • Neem een salade in plaats van frietjes.
  • Als je een drankje bestelt, vermijd dan calorierijke cocktails zoals een margarita of een daiquiri.
  • Kies voor variatie en gematigdheid.
  • Eet groenten bij elke maaltijd.
  • Kies voor gepocheerde, gebakken, gestoomde, gegrilde, geroosterde of gewokte gerechten.
  • Kies voor een licht voorgerecht, zoals gestoomde zeevruchten of groentesoep.
  • Pas op met buffetten, want die staan bekend om hun overmatige aanbod.

Moet je fastfood helemaal vermijden?

Dat is niet meteen nodig, maar fastfood mag in ieder geval geen gewoonte zijn − zowel voor je bloedglucose als voor je tailleomtrek. Er zijn wel manieren om de effecten van eten in dit soort restaurants te beperken:

  • Neem geen extra grote porties, ook niet als ze deel uitmaken van een aanbieding.
  • Vermijd mayonaise en te vette sauzen.
  •  Bestel je burger zonder kaas: zo kan je honderden calorieën besparen, om nog maar te zwijgen over alle vetten en natrium die je omzeilt.
  • Vervang je frietjes door een salade.
  • Als je een burger bestelt, neem dan kip in plaats van rundvlees.
  • Kies water of melk in plaats van frisdrank.
  • Tot slot: vergeet niet dat een gemiddelde fastfoodmaaltijd tot 1.000 calorieën kan bevatten.

Wat is de conclusie?

Evenwicht is belangrijk als je van je etentje wilt genieten. Wees je bewust van wat er op je bord ligt en kijk welk effect je voedselkeuze heeft op je bloedglucosespiegel. En als je dat nog niet doet, geef dan gezondere keuzes een kans. Je zult aangenaam verrast worden!

Bron: American Diabetes Association,“Eating Out”: http://www.diabetes.org/food-and-fitness/food/what-can-i-eat/food-tips/eating-out/.  Geraadpleegd op 26 september 2016.

Delen

Opslaan onder: