Sorry,you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Voorbereiding op een zwangerschap

Laten we een kijkje nemen in de toekomst. Stel je voor, je zit in een schommelstoel en speelt met tien gloednieuwe teentjes. Dat beeld kun je je telkens voor de geest halen als je je bloedglucose test, je arts bezoekt of een glas wijn afslaat. En het is absoluut de moeite waard.

Nog niet klaar voor het ouderschap? Dit kunje nu al doen.

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je goed voor te bereiden op een zwangerschap, lang voordat je zwanger wordt.

  • Lees erover − maar ook weer niet te veel. Als je begrijpt wat de risico’s zijn, kun je stappen ondernemen om ze te beperken, maar als je er te lang bij stilstaat, kan het je teveel worden. Blijf vertrouwen hebben in de wetenschap dat veel vrouwen met diabetes gelukkige, gezonde zwangerschappen hebben.
  • Zoek een goede arts. Zoek een verloskundige die andere vrouwen met diabetes heeft geholpen. Je zult veel met haar/hem te maken krijgen tijdens je zwangerschap, dus zorg ervoor dat je iemand vindt waar je blij mee bent en waar je je vertrouwd bij voelt.
  • Vraag naar je streefwaarden. Mogelijk zal je arts van je verlangen dat je strakkere grenzen voor je bloedglucose hanteert als je zwanger wilt worden en tijdens je zwangerschap.1
  • Regel je bloedglucose nauwkeurig. Het is ongelooflijk belangrijk voor een gezonde zwangerschap dat je je waarden binnen de grenswaarden houdt − ook voordat je zwanger wordt.1

Waarom vroeg beginnen? Je weet maar nooit.

Zodra je probeert zwanger te worden, kan het snel gebeurd zijn. Hoge bloedglucose kan invloed hebben op je baby in die eerste weken van je zwangerschap, nog voordat je weet dat je zwanger bent. Maak er dus een gewoonte van om binnen de grenswaarden te blijven. Je zult waarschijnlijk ontdekken dat je met frequentere bloedglucosetests de controle kunt verbeteren, omdat je dan de insulinedosering kunt aanpassen, patronen in je waarden kunt herkennen en snel kunt reageren op een hoge of lage bloedglucose.

Zodra je zwanger bent, krijgt je meer advies dan je aankunt − van je arts, maar ook van je familie, vrienden en onbekenden op straat. Probeer vast te houden aan de meer betrouwbare informatiebronnen en blijf lachen. Er is immers een baby op komst.

References

1Diabetes UK. Pregnancy and diabetes. Beschikbaar op: https://www.diabetes.org.uk/Guide-to-diabetes/Living_with_diabetes/Pregn.... Geraadpleegd op 30 juni 2015.