Sorry,you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Tips voor op reis

Het langverwachte moment is eindelijk aangebroken: je gaat op vakantie − en dat heb je verdiend. Terwijl je je koffers inpakt en je paspoort en sleutels zoekt, volgt hier onze basishandleiding voor een memorabele reis zonder rompslomp!

Het vertrek

  • Zorg ervoor dat je onderweg in de auto, de bus, het vliegtuig of de trein je medicatie en diabetesmaterialen altijd bij de hand hebt.
  • Als je met het vliegtuig reist, zorg er dan voor dat je medicatie nog voorzien is van het farmaceutische etiket en dat je spuiten en naalden in hun etui zijn opgeborgen bij je insuline. Je lancetten moeten ook in hun etui bewaard worden bij je bloedglucosemeter of in de originele verpakking.
  • Plan je maaltijden. Met welk vervoermiddel je ook reist, je moet altijd snacks bij je hebben voor als je ergens onverwacht of langer moet wachten.
  • Om trombosevorming te voorkomen, moet je proberen niet te lang in dezelfde houding te blijven zitten. Neem pauzes om je benen te strekken als je met de auto reist en loop eens de gang op en neer als je met de bus, het vliegtuig of de trein reist.

Bij aankomst

Enkele basisvoorzorgsmaatregelen voor een geslaagde vakantie:

  • Zorg voor een goede zonnebrandcrème om een droge huid te voorkomen.
  • Zorg goed voor je voeten: kies gemakkelijke schoenen, loop niet met blote voeten op het strand of in het water en let op bij blaren, roodheid en schaafwondjes.
  • Er zijn geen verboden voedingsmiddelen − het gaat vooral om het evenwicht. Van belang is dat je het koolhydraatgehalte van voedingsmiddelen kent. Voedingsmiddelen met langzame koolhydraten genieten de voorkeur omdat ze de bloedglucosecontrole vergemakkelijken, maar voedingsmiddelen met snelle koolhydraten zijn essentieel in geval van hypoglykemie.
  • De gouden regels: beperk suiker, kies voor groenten, overdrijf niet met zetmeelrijke voeding en drink veel water. Je kunt in de verleiding komen om tijdens je vakantie een paar glaasjes te drinken en we willen je dat zeker niet verbieden, maar controleer dan je bloedglucose zorgvuldiger.
  • Beweegt je meer tijdens je vakantie? Dat is prima! Neem altijd snacks mee als je sport en meet vaker je bloedglucose. Maar het allerbelangrijkste is dat je je grenzen kent!
  • Tot slot: bescherm je bloedglucosemeter, geneesmiddelen en strips tegen licht en vocht (koeltasjes zijn een goede keuze).

Oké dan, genoeg adviezen en waarschuwingen: nu is het tijd om te ontspannen en onvergetelijke herinneringen te verzamelen. Geniet van je vakantie!

References

American Diabetes Association, “When you travel”: https://www.diabetes.org/living-with-diabetes/treatment-and-care/when-you-travel.html. Geraadpleegd op 26 september  2016.