Stress: het zit niet alleen in je hoofd! | Accu-Chek®
hamburger overlay

Stress: het zit niet alleen in je hoofd!

 

Als je diabetes hebt, kan stress je bloedsuikergehalte flink ontregelen. Het kan ervan stijgen, maar ook dalen. Daarnaast lijkt het erop dat mensen met veel stress vatbaarder zijn voor diabetes

Bij stress komen er extra hormonen in je lichaam. De chronische verhoging van stresshormonen zorgt er waarschijnlijk voor dat het lichaam minder goed reageert op insuline. Daardoor raakt de bloedsuikerspiegel van slag.

Om betere verdedigingsmechanismen te ontwikkelen, kan je het volgende doen:

  • Identificeer de oorzaken van je stress. Let erop dat je een realistische inschatting van de situatie maakt. (Nee, dit is niet het einde van de wereld!) Je hebt dan een beter uitgangspunt om oplossingen te bedenken.
  • Druk sombere gedachten naar de achtergrond zodra ze de kop opsteken en vervang ze door positieve gedachten.

Wist u dat 30 % van de mensen met diabetes depressief is en dat 10 % daarvan een ernstige depressie heeft?

Een depressieve stemming leidt tot een minder gezonde levensstijl. Een toename of afname van de eetlust bijvoorbeeld kan problemen veroorzaken met de voedingsbalans. Je moet weten dat de tekenen van hypoglykemie en stress veel op elkaar lijken: een gebrek aan energie is er een van. Al dit soort zaken kan leiden tot een minder efficiënte controle van de bloedglucose, waardoor andere gezondheidsproblemen kunnen ontstaan.

Een vicieuze cirkel

Diabetes zelf kan ook stress veroorzaken. De ziekte kan vervelende emoties losmaken en gevolgen hebben voor je lichaam die je het gevoel geven dat je de controle verliest of geïsoleerd bent.

Diabetes verdwijnt niet plotseling. Je kunt er niet voor vluchten of tegen vechten. Maar er zijn manieren om diabetes aan te pakken zodat het geen onoverkomelijk probleem wordt.

Een aanvalsplan bedenken

  • Een effectieve aanpak van de symptomen van diabetes zorgt voor een geruststellende routine. Maar als een of meer onderdelen van die routine schadelijk blijken te zijn, moet je de nodige veranderingen aanbrengen.
  • Bepaal voordat je je bloedglucose meet je stressniveau op een schaal van 1 tot 10. Noteer beide cijfers naast elkaar − na een tijdje zul Je het effect van stress op je bloedglucosespiegel beter kunnen voorspellen.

Andere eenvoudige tips zijn onder andere: lach eens goed, adem diep in en uit of ga een luchtje scheppen. Regelmatige lichaamsbeweging kan je ook helpen om vrolijker te worden. Een laatste advies is: neem tijd voor jezelf en voel je daar niet schuldig over.

References

American Diabetes Association, “Mental Health”: https://www.diabetes.org/living-with-diabetes/complications/mental-health/?loc=lwd-slabnav. Geraadpleegd op 26 september 2016..

American Diabetes Association, “Depression”: https://www.diabetes.org/living-with-diabetes/complications/mental-health/depression.html. Geraadpleegd op 26 september 2016.

American Diabetes Association, “Stress”: https://www.diabetes.org/living-with-diabetes/complications/mental-health/stress.html. Geraadpleegd op 26september 2016.