Sorry,you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Hoe leven met diabetes op dagelijkse basis ?

 

De ontdekking van insuline in 1921 hielp mensen met diabetes om beter om te gaan met hun ziekte. Echter, het combineren van het dagelijks leven met de controle van hun ziekte blijft een dagelijkse zorg. De vraag blijft: hoe kunnen we beter leven met diabetes, ondanks alle moeilijkheden die het met zich meebrengt?

Vergemakkelijk het controleren van de bloedsuikerspiegel

Diabetes vereist een dagelijkse monitoring van de gezondheid, zelfs als er geen symptomen waarneembaar zijn. Behandelingen voor mensen met diabetes helpen immers om de ziekte beter te beheren, maar niet om het te genezen. Elke dag moeten ze hun bloedsuikerspiegel meten via een bloedglucosemeter en insuline-injecties krijgen. Deze maatregelen kunnen snel zeer restrictief worden. Als gevolg hiervan zijn er nieuwe apparaten voor het beheersen van hun bloedsuikerspiegel gemaakt.

Een voorbeeld hiervan zijn de sensoren, die voorkomen dat diabetici elke dag in hun vinger moeten prikken. Deze sensoren worden vastgelijmd op de huid en kunnen de waargenomen suikerniveau’s in het bloed rechtstreeks doorgeven aan mensen met diabetes.

Volg een goede eetgewoonte

Beter leven met diabetes betekent ook het volgen van goede eetgewoontes, net zoals een gezonde persoon. De beste tip hier is het eten van een gezonde en evenwichtige voeding. Zelfs buiten een specifiek diabetisch dieet, is het volgen van de regels voor een goede voeding een aanrader:

  • 3 maaltijden per dag, op regelmatige tijdstippen. Een ontbijt is essentieel om energie in het lichaam snel te herstellen na de nacht;

  • Geraffineerde en verwerkte vetten en suikers beperken;

  • Alcoholgebruik beperken;

  • Beperk de zoutinname en kies in plaats daarvan voor kruiden en specerijen om smaak toe te voegen aan gerechten;

  • Kies voor fruit, groenten en vezelrijke producten;

  • Het consumeren van voedingsmiddelen rijk aan zetmeel,

  • Eet dagelijks ook producten rijk aan eiwitten en proteïnes, zoals wit vlees, vis of eieren;

Bekijk altijd de voedingsetiketten en let op voor verborgen suikers en vetten die verwerkt kunnen zijn in de verpakte voedselproducten.

Sport regelmatig

Sport is een ander essentieel element voor het beheren van uw diabetes op een dagelijkse basis. Naast het natuurlijk verlagen van de bloedsuikerspiegel, het is een effectief wapen tegen overgewicht, een veelvoorkomend risico voor mensen met diabetes. Het bevordert ook een goede nachtrust en vermindert het risico op hart-en vaatziekten. 10 minuten lopen na een maaltijd is bijvoorbeeld de perfecte manier om uw bloedsuikerspiegel te controleren.

Ook al is sport een goede optie, zorg ervoor dat u altijd goed eet en meet uw bloedsuikerspiegel voor en na het sporten. Vergeet niet om altijd iets suikerrijk bij te hebben (koekjes, frisdrank ...) in geval van hypoglykemie.

Aarzel niet om uw arts te contacteren voordat u begint te sporten. Zij kunnen u tips geven in verband met welke sporten het meest worden aanbevolen voor uw type diabetes.

Gezond leven

Zoals u al wel doorhebt, is het dagelijks leven met diabetes vooral een kwestie van leven op een gezonde manier. Zaken zoals roken en overmatige stress zijn dan ook te vermijden. Neem tijd voor jezelf, ontspan. Zorg ervoor dat je van een goede nachtrust geniet en slaap minstens 7 uur per nacht.

 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang meer nieuws over diabetes of bekijk onze andere blogs.

 

 

References

Mieux vivre avec son diabète. (z.d.). Geraardpleegd op 18 mei 2020, https://www.doctissimo.fr/html/dossiers/diabete/articles/6079-diabete-qualite-vie.htm#
Vivre le diabète. (z.d.). Geraardpleegd op 18 mei 2020, https://www.mc.be/media/fiche-info-vivre-avec-le-diabete_tcm49-54593.pdf
Mieux vivre au quotidien avec son diabète. (z.d.).Geraardpleegd op 18 mei 20200, https://www.consoglobe.com/mieux-vivre-au-quotidien-avec-son-diabete-cg
MIEUX CONNAÎTRE LE DIABÈTE. (z.d.). Geraardpleegd op 18 mei 2020, https://www.mutuelleverte.com/fiches-sante/diabete-au-quotidien/