Dit zei ik tegen mijn baas over mijn diabetes
hamburger overlay

Dit zei ik tegen mijn baas over mijn diabetes 

 

Een baan combineren met diabetes. Voor de meeste mensen met de diagnose diabetes gaat dat prima. Ik studeerde vorig jaar af en ben nu bijna een jaar ‘startende op de arbeidsmarkt’. Inmiddels heb ik verschillende (potentiële) werkgevers gesproken over mijn diabetes. Solliciteren naar een nieuwe baan en aan de slag gaan voor een nieuwe werkgever is altijd spannend. Toen ik bij mijn eerste werkgever aan de slag ging, vroeg de directeur: “Maar Myrthe, wat voor invloed heeft je diabetes op jouw werk?” Lees verder en ontdek hoe mijn diabetes van invloed is, maar geen belemmering vormt.

Mijn eerste baan

Dolblij was ik toen ik mijn diploma HBO Communicatie in ontvangst nam. Een week later ging ik aan de slag als communicatiemedewerker. Ineens had ik een heel ander ritme. Ik zat zo’n acht uur per dag achter een bureau naar een scherm te staren en het kostte me veel moeite om de 10.000 stappen te zetten die ik tijdens met studententijd elke dag met gemak haalde. Gelukkig had ik na twee weken ook dit ritme onder de knie. Mijn bloedsuikers werden weer voorspelbaarder en ik was trots dat ik het werkende leven onder de knie begon te krijgen. Na twee weken kreeg ik een uitnodiging van de directeur van mijn nieuwe werkgever. Of ik even langskwam voor een kennismaking.

Kennismaking met de directeur

Ik klopte op haar deur, werd van harte welkom geheten en kreeg een thee aangeboden. We kletsten over haar carrière, hoe ik mijn nieuwe baan ervaarde en wat ik van de organisatie vond. Na onze eerste kennismaking en een paar slokken thee, kwam de vraag die mij aan het denken zette: “Maar Myrthe, wat voor invloed heeft je diabetes op jouw werk?”

Ik weet nog goed dat ik even moest nadenken. Ik was niet voorbereid op deze directe vraag. In mijn hoofd bedacht ik welke opties ik had. Ontkennen? Bevestigen? Natuurlijk zal ik soms even mijn werk aan de kant leggen, omdat ik een hypo heb. Het komt ook weleens voor dat mijn bloedsuiker hoog is en dat ik liters water drink waardoor ik elke 15 minuten een bezoek breng aan het toilet. Maar hebben die momenten invloed op het werk dat ik lever?

‘Nee’, dacht ik. Ik werk net zo hard, of misschien wel harder dan mijn collega’s. Wat ik oplever is van goede kwaliteit. Maar wat zeg je dan? Hoe maak je duidelijk dat je goed bent in je werk en dat diabetes hierbij geen belemmering is?

Ik keek haar aan en zei: “Mijn diagnose heeft zeker een grote invloed op mijn werk en functioneren. In positieve zin. Ik ken als geen ander mijn grenzen en weet hoe ik op mezelf moet passen. Ik ben elke dag bezig met mijn gezondheid en geef elk moment van de dag 100% om zo goed mogelijk in mijn vel te zitten. Dankzij mijn diabetes ben ik een enorme doorzetter en harde werker. Dus ja, een invloed heeft het zeker. Maar een belemmering is het absoluut niet.”

Ze bleef even stil, keek me aan en zei: “Zo had ik het nog niet bekeken maar dat klinkt super!”

Vraagt jouw werkgever weleens naar je diabetes? Hoe ga jij daar mee om? 

 

Liefs,

Myrthe

 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang meer nieuws over diabetes of bekijk onze andere blogs.

Share

Filed under: