Sorry,you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Een insulinepomp overwegen

 

Net als op veel andere vragen zijn op de vraag “insulinepomp of niet?” meerdere antwoorden mogelijk. De insulinepomp is een belangrijk hulpmiddel voor diabetescontrole. Als je overweegt over te schakelen op een insulinepomp, dan adviseren we je de volgende punten met je zorgverlener te bespreken.

  1. Bloedglucosecontrole. Een insulinepomp kan de insulineafgifte van een gezonde pancreas veel dichter benaderen en kan daardoor de bloedglucosecontrole verbeteren en het aantal episodes van lage bloedglucose verminderen.1 (En als je dagelijks met diabetes te maken hebt dan zijn zelfs geringe verbeteringen welkom.) Met een insulinepomp kan de insulinedosering nauwkeurig worden aangepast aan de activiteiten en behoeften in de loop van de dag. Maar als je optimaal gebruik wilt maken van de insulinepomp dan vraagt dat inzet − bloedglucose monitoren, koolhydraten tellen en de doses maaltijdinsuline berekenen om de noodzakelijke balans te bewaren.
  2. Nauwkeurige maaltijdinsuline. Veel insulinepompen zijn momenteel voorzien van een ingebouwd insulineadvies dat de insulinedoses berekent aan de hand van de bloedglucose op dat moment, de koolhydraten die gegeten worden en de insuline die al aan je lichaam is afgegeven. Deze nauwkeurigere dosering kan ook leiden tot een betere bloedglucosecontrole.2 Om het je gemakkelijk te maken, stellen de Accu-Chek Combo insulinepomp en het Accu-Chek Insight systeem je in staat om op de bloedglucosemeter een bolusdosis te berekenen. Vervolgens wordt de bolus op afstand afgegeven, zonder dat de pomp moet worden aangeraakt. Wel zo gemakkelijk en discreet!
  3. Minder inserties dan injecties. Dit is een belangrijke overweging. Sommige mensen verkiezen de inbrenging van een infusieset om de 2 tot 3 dagen boven meerdere injecties per dag. De moderne infusiesets hebben ultrafijne naalden en er zijn verschillende modellen, geschikt voor vrijwel iedereen, ook kleine kinderen en mensen die slank en atletisch gebouwd zijn.
  4. Vrijheid. Sommigen zullen zich afvragen of het dragen van een hulpmiddel op het lichaam beperkingen met zich meebrengt. In werkelijkheid zijn veel mensen verbaasd als ze ontdekken dat de insulinepomp hen meer vrijheid en flexibiliteit biedt, omdat ze kunnen eten wanneer ze willen en hun insulineafgifte kunnen afremmen als ze actiever zijn.

Wat is nu voor jou de beste optie? Uiteindelijk zul je hier zelf, samen met je behandelteam, over beslissen. Als je denkt dat een insulinepomp een goed idee is, neem dan contact op met je zorgverlener om na te gaan of je een geschikte kandidaat bent voor de behandeling met een insulinepomp.

References

1International Diabetes Federation. Debate—insulin pump therapy: a matter of choice? Beschikbaar op: http://www.idf.org/debate-insulin-pump-therapy-matter-choice. Geraadpleegd op 30 juni 2015.

2Ziegler R, Cavan DA, Cranston I, et al. Use of an insulin bolus advisor improves glycemic control in multiple daily insulin injection (MDI) therapy patients with suboptimal glycemic control: first results from the ABACUS trial. Diabetes Care. 2013;36:3613-3619. Beschikbaar op: http://care.diabetesjournals.org/content/36/11/3613.full.pdf. Geraadpleegd op 30 juni 2015.

Share

Filed under: