Prediabetes: wat is het?
Prediabetes kan gezien worden als de fase voor diabetes type 2. Het glucosegehalte in het bloed is hoger dan normaal, maar nog niet hoog genoeg om van diabetes type 2 te spreken. Het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 is wel verhoogd. Bij prediabetes kunnen ook hart, bloedvaten en ogen al beschadigd worden. Het is echter niet zo dat indien men prediabetes heeft, men automatisch diabetes type 2 zal ontwikkelen. Het is mogelijk een verdere ontwikkeling naar diabetes type 2 te voorkomen en terug te keren naar een gezonde toestand. Dit gebeurt meestal dankzij een verandering van de levensstijl.
Oorzaak van prediabetes
Net zoals bij diabetes type 2, is het moeilijk om de eigenlijke oorzaak van prediabetes te achterhalen. Factoren zoals erfelijkheid, leeftijd, overgewicht en te weinig beweging blijken hier een belangrijke invloed te hebben. Maar net zoals bij diabetes type 2, is het meestal een combinatie van verschillende factoren die de oorzaak vormt.
Het is wel duidelijk dat mensen met prediabetes al problemen vertonen met het verwerken van glucose in hun lichaam. De insulineproductie toont al tekenen van verstoring en de lichaamscellen zijn minder gevoelig aan het worden voor de werking van insuline. Dit geeft dan als resultaat het verhoogde suikergehalte in het bloed.
Symptomen van prediabetes
De symptomen van prediabetes zijn over het algemeen zeer gelijkaardig aan die van diabetes type 2, maar komen eerder in mindere mate voor. Deze symptomen zijn:
- Frequent dorst hebben
- Frequent plassen
- Blijvende vermoeidheid
- Wazig of slecht zicht
- Slecht genezende verwondingen
Een ander mogelijk symptoom dat wordt genoemd is een toename of afname van het huidpigment op bepaalde lichaamsdelen zoals oksels, ellebogen en knieën. Soms zijn er echter geen duidelijke symptomen waar te nemen. Enkel de verhoogde bloedsuikerspiegel, samen met een blijvende hoge bloeddruk en cholesterolgehalte kunnen dan wijzen op prediabetes.
Behandeling en omkeren van prediabetes
De beste manier om een verdere ontwikkeling van diabetes type 2 te voorkomen en prediabetes om te keren, is een verandering in leefstijl. Gezond eten, regelmatig bewegen of sporten en gewicht verliezen zijn hierbij de belangrijkste factoren. Stress vermijden en stoppen met roken helpen hier ook bij.
Blijf op de hoogte dankzij de ervaringen van mensen met diabetes en onze tips die belangrijk kunnen zijn voor je diabetesbeheer
Wil jij alles weten over diabetes en het leven met diabetes? Schrijf je dan nu in!