Sorry,you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Sporten met diabetes

 

Sporten en in beweging blijven; het hoeft niet ingewikkeld te zijn. Ook niet als je diabetes hebt. Er bestaan verschillende opties waaruit je kan kiezen, om zowel binnenshuis als buiten aan de nodige beweging te doen. Het belangrijkste is vooral dat je een sport kiest die je graag doet. Zo zal je het vanzelf ook langer volhouden en maak je er gemakkelijker tijd voor. Daarnaast houd je best ook altijd je glucosewaarden in het oog. Sporten zorgt immers voor een snellere verbranding van de energiestoffen in het lichaam, en stimuleert dus ook de verwerking van glucose. Een suikerrijke snack meenemen om hypoglykemieën te verhelpen, is dus de beste tip.

Welke sporten mag je doen?

Er is geen verschil tussen de sporten die je mag doen als gezonde persoon en de sporten die je mag uitoefenen als persoon met diabetes. Of het nu gaat om een eerder lichte vorm zoals wandelen, of een intensieve sport zoals voetbal. Het belangrijkste is dat je een sport kiest die bij jou past en die je graag zal blijven doen. Denk dus aan wat jij graag doet. Ben je liever in groep met je vrienden of familie? Of verken je liever nieuwe plaatsen en probeer je graag iets nieuws?  Ben je liever binnen of buiten? Al deze elementen kunnen je helpen erachter te komen wat voor soort activiteiten voor jou geschikt zijn. Hieronder vind je een aantal opties terug. Je kan ook altijd advies vragen aan een zorgverlener over welke sport het beste bij jouw situatie past.

  • Basketball
  • Zwemmen (competitief of vrijetijds)
  • (Water)skiën
  • Hockey
  • Squash
  • Tennis
  • Dansen

Van thuis uit sporten

Denk ook aan wat het gemakkelijkste is voor jou om te doen. Er zijn bijvoorbeeld veel mogelijkheden om van thuis te sporten. Hier heb jij zelf volledig de controle en ben je niet afhankelijk van een tijdsrooster, maar moet je ook de discipline hebben om er telkens een moment vrij voor te maken. Je kan ook voor een meer ontspannende sport kiezen, zoals yoga. Of juist intensief gaan hardlopen of fietsen, waarmee je ook nog eens een gemakkelijke opportuniteit hebt om elke dag even buiten te komen. Je kan je eigen woonkamer ook gemakkelijk veranderen in je persoonlijk fitnesscenter met het eindeloze aanbod aan workout video’s dat online beschikbaar is.

Sport volhouden

Nadat je hebt gekozen welke sport je gaat doen, binnen- of buitenshuis, is het een kwestie van te beginnen, op te bouwen en vol te houden. Als je nu niet bijzonder actief bent, overdoe jezelf dan niet en start langzaamaan. Probeer eerst slechts 5 of 10 minuten per dag te sporten en verhoog elke week langzaam de hoeveelheid tijd dat je sport. Lukt het niet om elke dag 30 tot 60 minuten te vinden om te sporten? Een tweede tip is om de sportmomenten dan te verdelen in 3, met bijvoorbeeld een sportmoment van 10 minuten ’s morgens, ’s middags en ’s avonds. Na elke maaltijd 10 minuten wandelen, brengt je al op het juiste pad.

 

Stel ook een reeks realistische en kleinere trainingsdoelen voor jezelf op, zoals bijvoorbeeld 2 kilogram verliezen, of twee trappen oplopen zonder uitgeput te zijn. Kleinere doelen zijn immers gemakkelijker te bereiken en geven ook voldoening en motivatie om vol te houden. Houd je voortgang bij en vergeet niet om je prestaties te vieren. Maak daarnaast ook gebruik van de juiste uitrusting, zo voorkom je blessures.

 

In het kader van diabetes is het ook belangrijk om de volgende vragen te bespreken met een zorgverlener:

  • Hoe vaak de bloedsuikerwaarden checken tijdens het sporten?
  • Wanneer eet je het best een snack: voor of na het sportmoment?
  • Hoe weet je wanneer je moet stoppen met sporten?
  • Wanneer je een dokter moet contacteren?

 

De antwoorden op deze vragen zijn immers afgestemd op de specifieke situatie van elke persoon.

 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang meer nieuws over diabetes.

 

 

 

Related Articles