Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Lijst met Veel Gestelde Vragen

De barometerdruk wanneer de pomp in werking is, is 50 tot 106 kPa (500 tot 1060 mbar). Dat betekent dat het theoretisch toegestane hoogtebereik voor de Accu-Chek Spirit Combo insulinepomp 5.643 tot -360 meter is.
Een vroegtijdige occlusiedetectie is een belangrijke factor voor een veilige en effectieve insulinepomptherapie. Een occlusie is een onverwachte gebeurtenis waarbij de insulinestroom van een pomp in het subcutane weefsel wordt geblokkeerd. De patiënt is zich er doorgaans niet van bewust dat er een occlusie is opgetreden. Vanwege de gemiste insuline kan een storing vaak leiden tot verhoogde bG waarden. Wanneer die niet ontdekt worden, kan dit hyperglycemie of ketose tot gevolg hebben met het risico op het ontwikkelen van een levensbedreigende diabetische ketoacidose (DKA).1 Het Accu-Chek Combo systeem heeft een snellere occlusiedetectie waardoor de ernst van hyperglycemie en het risico op ketoacidose door occlusies kan worden beperkt. 1. Guilhem, I. et al., Technical risks with subcutaneous insulin infusion. Diabetes Metab 2006, Vol. 32, p. 279 – 284.
De Accu-Chek Spirit Combo insulinepomp kan in het vliegtuig worden gedragen. Er moet echter wel met een aantal aspecten rekening worden gehouden: Koppel uw infusieset af tijdens het opstijgen en landen. Snelle en extreme veranderingen in de luchtdruk, bijvoorbeeld als een vliegtuig opstijgt of landt, kunnen de insulinetoevoer beïnvloeden, zeker als er luchtbellen zijn in de ampul of de slang. Schakel de Bluetooth® verbinding tussen de pomp en meter uit, zodat u voldoet aan de veiligheidsinstructies bij het vliegen.
Er zijn veel accessoires waarmee u de pomp verborgen kunt houden. Voor vrouwen is een bh-zakje een populaire optie. Het zakje kan aan de zijkant van de bh worden bevestigd en de pomp hangt onder de arm. Dit insulinepompzakje is een prima oplossing voor formele kleding, zomerjurken en tanktops. Er zijn ook speciale zakjes voor op de dij en arm. Sommige vrouwen doen de pomp gewoon in een babysokje en stoppen dat dan aan de voor- of zijkant van hun bh of spelden het vast aan hun kleding. Het Bluetooth® woordmerk en de Bluetooth logo's zijn geregistreerde handelsmerken van Bluetooth SIG, Inc. en worden door Roche in licentie gebruikt.
Uw zorgverlener schrijft de insuline voor die voor u geschikt is. Een insulinepomp zorgt voor een continue toediening van snelwerkende insuline, dus langwerkende insuline is niet nodig. Omdat snelwerkende insuline een beter voorspelbare absorptie heeft dan insuline met een gemiddelde of lange werking, kunnen uw bloedglucosewaarden beter worden gereguleerd.
De insulinepompen van tegenwoordig zijn ongeveer zo groot als een mobiele telefoon en wegen rond de 100 gram. Overdag kunt u de pomp aan de tailleband van uw kleding bevestigen of in een broek- of jaszak stoppen. Sommige vrouwen dragen de pomp zelfs in hun bh. 's Nachts hebt u ook verschillende keuzes. Sommige mensen klippen de pomp vast aan hun pyjama, anderen stoppen de pomp in een hoesje of onder hun kussen. Veel mensen leggen de pomp gewoon naast zich neer.
Een insulinepomp levert continu insuline onder het huidoppervlak. Een insulinepomp wordt ook wel aangeduid met continue subcutane insuline-infusie of CSII. Een pomp draagt ertoe bij dat bloedglucosewaarden zo normaal mogelijk worden gehouden. Een baanbrekende wetenschappelijke studie heeft aangetoond dat het onderhouden van bloedglucosewaarden op zo normaal mogelijke niveaus de kans op complicaties door diabetes aanzienlijk verkleint.1 1Diabetes Control and Complications Trial Research Group. The effect of intensive treatment of diabetes on the development and progression of long-term complications in insulin-dependent diabetes mellitus. New Engl J Med. 1993;329:977-986.
De hoeveelheid insuline die wordt toegediend (in aanvulling op uw basale dosering) om de inname van voedsel en hoge bloedglucosewaarden te corrigeren. De bolusdosering wordt bepaald door uw arts of zorgverlener.
Dat is de hoeveelheid insuline die per uur nodig is om te voldoen aan uw basale insulinebehoeften, los van maaltijden. Bij insulinepomptherapie wordt uw basale dosering bepaald door uw arts of team van zorgverleners. De dosering kan worden aangepast om aan uw individuele fysiologische behoeften gedurende de dag te voldoen. Uw basale dosering wordt toegediend via uw insulinepomp volgens de curve van uw persoonlijke basale profiel of profielen.
Voor een goed of nauwkeurig reguleren is een uitgebalanceerde aanpak nodig. Insulinepompen kunnen zeker helpen bij het reguleren van uw bloedglucosewaarde, maar goed eten, uw bloedglucose controleren en regelmatig lichaamsbeweging zijn even belangrijk. De insulinepomp zorgt niet voor uw diabetes - dat doet u zelf.
Insulinepompen zijn bewezen veilig. Ze worden wereldwijd al jarenlang gebruikt door honderdduizenden mensen. Door de technologie van tegenwoordig zijn ze alleen maar beter geworden. De Accu-Chek Spirit Combo insulinepomp bijvoorbeeld voert dagelijks 9 miljoen veiligheidscontroles uit.
In België, insulinepomptherapie wordt volledig terugbetaald als je aan bepaalde criteria voldoet. Neem contact op met uw diabetes team voor meer informatie.
Insulinepompen zijn al tientallen jaren beschikbaar. De insulinepompen van tegenwoordig zijn echter veel geavanceerder dan eerdere modellen. Bij moderne pompen wordt de nieuwste microprocessortechnologie gebruikt om de insulinetoediening te reguleren en zijn er veiligheidscontroles ingebouwd. De Accu-Chek Spirit Combo insulinepomp bijvoorbeeld voert dagelijks 9 miljoen veiligheidscontroles uit.
Dit wordt bepaald door drie factoren: Hoe goed u op de hoogte bent van diabeteszorg Hoe goed u op de hoogte bent van insulinepomptherapie Hoe goed u de pomp bedient Inzicht in diabeteszorg heeft betrekking op de basisprincipes van voeding, activiteit en medicatie. Als u ervaring hebt met diabeteszorg kent u deze principes waarschijnlijk al. Als u nog niet bekend bent met diabetes kunt u een voorlichtingsbijeenkomst bijwonen bij u in de buurt - vraag uw zorgverlener om informatie hierover. Inzicht in insulinepomptherapie houdt een trainingssessie met een diabetesverpleegkundige in en een persoonlijk therapieplan. Het leren omgaan met de pomp vergt training en oefening. Roche Diabetes Care biedt een uitgebreid trainingsprogramma waarbij gebruik wordt gemaakt van een online of traditioneel werkboek met een gecertificeerde trainer. De training bestaat uit individuele leermodules die u in uw eigen tempo kunt volgen. Daarnaast bieden we handboeken over insulinepompen en boeken voor insulinepompgebruikers.
Er zijn verschillende manieren om andere insulinepompgebruikers te vinden. Vraag uw team van zorgverleners naar pompgroepen of pompgebruikers met wie u kunt praten over uw ervaringen. Het internet is ook een waardevolle bron om in contact te komen met pompgebruikers.
Het kan zijn dat u een kleine prik voelt als u de set inbrengt, maar veel mensen vinden het inbrengen van een infusieset prettiger dan injecties. Als de set eenmaal onder de huid is aangebracht, vergeten veel mensen dat ze die dragen.
Een insulinepomp kan om meerdere redenen voordelen bieden ten opzichte van dagelijkse injecties - het grootste voordeel is dat een pomp veel meer mogelijkheden biedt om diabetes te beheren en reguleren. De insulinepomp biedt een continue insulinetoevoer, waardoor ongewenste variatie in insulinewerking die u kunt hebben met meerdere injecties, wordt beperkt. De pomp geeft u ook een precieze insulinedosering op basis van uw huidige behoeften - zelfs als die behoeften veranderen. Ondanks de voordelen van het gebruik van een insulinepomp is het succes ervan echter nog steeds afhankelijk van hoe goed u voor uzelf zorgt. Goed eten, actief blijven en uw bloedglucose regelmatig testen zijn allemaal belangrijke aspecten voor het optimaliseren van uw gezondheid. Als iemand zich inzet voor een betere gezondheid en wordt ondersteund door een ervaren team van zorgverleners, kan insulinepomptherapie het beheren van diabetes een stuk gemakkelijker en flexibeler maken dan ooit tevoren.
Een insulinepomp zit aan u vast met een infusieset. Afhankelijk van het ontwerp heeft een infusieset een stalen of een zachte canule. Bij een zachte infusieset wordt de canule ingebracht met een geleidingsnaald die meteen na het inbrengen wordt verwijderd. Afhankelijk van het ontwerp van de infusieset kan de canule worden geplaatst bij een inbrenghoek van 90° of bij een hoek van 20-45° ten opzichte van het huidoppervlak. Een infusieset wordt doorgaans elke 2 (staal) of 3 (teflon) dagen verwisseld. U kunt de infusieset in de onderbuik inbrengen. De meeste insulinepompgebruikers wisselen van plek in hun onderbuik, aangezien deze zone de beste opname biedt. Overleg met uw zorgverlener om te informeren of andere inbrengplaatsen voor u geschikt zijn. Moderne infusiesets zijn comfortabel en gemakkelijk in gebruik en er is een geschikt model voor praktisch elke insulinepompgebruiker. Accu-Chek Combo infusiesets Accu-Chek Rapid-D Link Accu-Chek TenderLink Accu-Chek FlexLink and Accu-Chek LinkAssist
Nee. Insulinepompen worden buiten het lichaam gedragen. Er is geen operatie of invasieve procedure nodig en de pomp kan zo nodig worden afgekoppeld.
U hebt infusiesets nodig (de slangen en aansluitingen om de pomp aan uw lichaam te koppelen), ampullen voor de insuline, adapters (die de ampullen aan de infusieset koppelen), batterijen, batterijdeksels en benodigdheden voor het testen van uw bloedglucose.
De meter heeft een garantie tegen defecten in materialen en productiefouten, afhankelijk van het land waar de meter is gekocht. Als uw meter het niet goed doet vanwege onoplettendheid of als u uw meter kwijtraakt of als die gestolen wordt kunt u een nieuwe meter kopen.
De Accu-Chek Spirit Combo insulinepomp is volledig functioneel zonder de meter en kan handmatig worden bediend.
U kunt de Accu-Chek Aviva Combo meter alleen koppelen aan uw Accu-Chek Spirit Combo insulinepomp.
De Accu-Chek Spirit Combo pomp is zo ontworpen dat er voor de gebruiker geen risico is om die te dragen bij die statische velden.  Als er een magnetische storing is, krijgt de gebruiker van de pomp een hoorbare en voelbare waarschuwing (piepen en trillen) en een elektronische foutmelding ''E7''. Bij deze veilige modus stopt de toediening van insuline onmiddellijk. Als de fout is bevestigd, kan de pomp opnieuw worden opgestart door de patiënt. Een sterk magnetisch veld zou theoretisch een permanente schade van de pomp tot gevolg kunnen hebben, maar voor zover bij ons bekend is dit nog nooit voorgekomen.
Nee. U mag uw insulinepomp nooit in de buurt van elektromagnetische velden zoals röntgen, computergestuurde tomografie (CT) of MRI gebruiken. Koppel uw pomp af en laat deze buiten de behandelruimte. Als u zich niet aan deze instructies houdt, kan uw pomp schade oplopen en niet meer werken.
Net zoals alle andere elektronische communicatieapparatuur moet de Bluetooth® optie voor de pomp en de meter van het Accu-Chek Combo systeem worden uitgeschakeld als de luchtvaartmaatschappij dit voorschrijft. Als Bluetooth® is uitgeschakeld, kan de Accu-Chek Spirit Combo-insulinepomp onafhankelijk van de Accu-Chek Aviva Combo meter bediend worden. Voor het uitschakelen van Bluetooth® optie gaat u in het menu naar de Bluetooth® instellingen van de Accu-Chek Spirit Combo insulinepomp. Op de Accu-Chek Aviva Combo meter gaat u naar het menu Instellingen, daarna naar Meter en dan naar Bluetooth®. Volg de instructies op het scherm op.
Ja. Als u naar het buitenland reist, kunt u in aanmerking komen voor een leenpomp. In noodgevallen kunt u meestal binnen 24 uur een vervangingspomp krijgen. Bel de Accu-Chek Service voor meer informatie.
De Accu-Chek Spirit Combo insulinepomp kan tegen kort onbedoeld contact met water zoals regen, waterspatten of onbedoeld nat worden. Voordat u een bad neemt, in een whirlpool stapt, doucht of gaat zwemmen moet u uw pomp afkoppelen en verwijderen. Uw Accu-Chek Aviva Combo meter is niet waterproof en moet te allen tijde droog blijven.
Absoluut. U kunt gemakkelijk een nieuwe vervangende Accu-Chek Aviva Combo meter op uw pomp aansluiten.
Voor een veilige insulinepomptherapie moeten de adapter en het batterijdeksel van de Accu-Chek Spirit Combo elke twee maanden worden vervangen.
De Accu-Chek Aviva Combo meter gebruikt 3 AAA (1,5V) alkalinebatterijen.
De levensduur van de batterij is afhankelijk van het gebruik van de Accu-Chek Spirit Combo insulinepomp, inclusief de dagelijkse insulinebehoeften, de frequentie van toediening en het gebruik van de achtergrondverlichting. Bijvoorbeeld: Bij een standaard gebruik van 50 eenheden/dag van U100-insuline en een normale bedieningstemperatuur (23 °C ±2 °C) is de levensduur van een batterij ongeveer: Alkaline: 70 dagen met Bluetooth® uit of 30 dagen met Bluetooth® aan Lithium: 200 dagen met Bluetooth® uit of 80 dagen met Bluetooth® aan NiMH: 100 dagen met Bluetooth® uit of 40 dagen met Bluetooth® aan
De Accu-Chek Spirit Combo insulinepomp gebruikt 1 AA batterij (LR6 1,5 V AA alkaline, FR6 1,5 V AA lithium of 1,2 V oplaadbare NiMH HR6 AA). U moet het juiste batterijtype bij de instelling van de insulinepomp selecteren wanneer u uw batterij vervangt. Gebruik GEEN koolzinkbatterijen, nikkel-cadmiumbatterijen (NiCd) of batterijen voor intensief gebruik.
De Accu-Chek Aviva  Combo meter biedt de mogelijkheid van een eenvoudige eenmalige codering. Op de rode en witte teststripverpakking zit een zwarte codesleutel. Uw meter heeft al een ingevoegde zwarte codesleutel. Laat die gewoon zitten. Uw meter is al gecodeerd.
De Accu-Chek Aviva Combo meter gebruikt Accu-Chek Aviva teststrips.
U kunt snelwerkende U100 insuline gebruiken.
Nee. De Accu-Chek Spirit Combo insulinepomp maakt gebruik van een steriele 3,15 mL plastic ampul voor eenmalig gebruik. Dit biedt u de flexibiliteit om het merk U100 insuline van eigen voorkeur te kiezen.
Het systeem is compatibel met de Accu-Chek Smart Pix lezer, de Accu-Chek 360° configuration software en het telemonitoring systeem emminens® eConecta.
U kunt de Accu-Chek Spirit Combo insulinepomp handmatig configureren of met behulp van een pc en de Accu-Chek 360° configuratiesoftware voor de insulinepomp.
Nee. Uw Accu-Chek Spirit Combo insulinepomp kan worden gekoppeld aan een Accu-Chek Aviva Combo meter en alleen die twee apparaten kunnen met elkaar communiceren. Om veiligheidsredenen is het ook niet mogelijk om meer dan één Accu-Chek Aviva Combo meter aan uw insulinepomp te koppelen.
Hoewel het Accu-Chek Combo systeem is ontworpen om als systeem te worden gebruikt voor optimaal profijt, kunnen beide producten naar behoefte als standalone apparaten worden gebruikt.
U hebt het meeste profijt als u de pomp en de meter samen gebruikt. De pomp kan ook als apart apparaat worden gebruikt. Alle functies, behalve logboek/grafieken en bolusadvies, zijn op de pomp zelf beschikbaar. In een aantal landen wordt de pomp als standalone apparaat aangeboden.
De boluscalculator doet een aanbeveling voor het aantal toe te dienen insuline-eenheden op basis van uw bloedglucosewaarde, koolhydraatinname en uw persoonlijke instellingen, zoals uw koolhydratenfactor.
Wanneer er een waarschuwing wordt gezonden naar de pompdisplay, zal de pomp u waarschuwen door te trillen en een akoestisch signaal af te geven. De waarschuwing wordt ook weergegeven op de Accu-Chek Aviva Combo meter, dus u hoeft geen toegang tot de pomp te hebben om de waarschuwing te zien en gepaste actie te ondernemen.
Ongeveer 2 meter. Als de pomp is begonnen met het toedienen van een bolus en buiten het communicatiebereik komt, wordt de bolusdosering afgerond.
De pomp en de meter maken gebruik van draadloze Bluetooth® technologie, een internationale communicatiestandaard. Deze technologie maakt veilige communicatie mogelijk tussen intelligente elektronische apparaten via draadloze verbindingen op korte afstand.
Het Accu-Chek Combo systeem bestaat uit de Accu-Chek Spirit Combo insulinepomp en de Accu-Chek Aviva Combo diabetesmanager. Het systeem test bloedglucose, geeft bolusadvies, bedient de pomp op afstand en heeft uitgebreide gegevensbeheerfuncties. Het systeem is discreet, instelbaar op uw eigen behoeften en gemakkelijk in het gebruik.