Accu-Chek®

YouTube Deze pagina delen Deze pagina afdrukken

Sluiten X

Stuur een link naar een vriend

Gelieve alle velden in te vullen.

Tip: om naar meerdere e-mail adressen te verzenden, scheid elk e-mailadres door een komma.

Zelfcontrole

De zelfcontrole van uw bloedglucose is een heel belangrijk onderdeel van uw diabetesbeheer. Het regelmatig testen van uw bloedglucosewaarden helpt bij de beoordeling van uw maaltijdplan, lichaamsbeweging en medicatie. Om zelf uw bloedglucose te testen, heeft u een bloedglucosemeter en een prikker nodig.

Zelfcontrole is de beste methode om na te gaan hoe uw lichaam reageert op voeding, lichaamsbeweging, medicatie, stress en ziekte. Door uw bloedglucose te meten, kan u nagaan wat er met uw bloedsuiker gebeurt als u een bepaald soort of een bepaalde hoeveelheid voedsel eet, een sport beoefent of als uw gewicht verandert. U leert welk effect medicatie heeft op uw bloedglucose en of ze hun werk doen. De bloedglucosecontrole vertelt u of u iets moet eten, meer insuline moet nemen of wat lichaamsbeweging moet doen (best ook in afstemming met uw zorgverlener). U wordt ook gewaarschuwd als uw bloedglucose zo hoog of zo laag is dat een speciale behandeling van uw diabetes nodig is.

Wanneer moet ik mijn bloedglucose testen?
Het is verstandig om uw bloedglucose te testen op een aantal 'vaste' tijdstippen, die samen een zogenaamde dagcurve vormen. Door dit vaste patroon van uw controles krijgt u een goed inzicht in uw diabetesinstelling. De volgende momenten en tijdstippen zijn typische onderdelen van zo'n dagcurve:

 • 's Ochtends op de nuchtere maag
 • Twee uur na het ontbijt
 • Vlak voor de lunch
 • Twee uur na de lunch
 • Vlak voor het avondeten
 • Twee uur na het avondeten
 • Voor het slapen gaan
 • Rond drie uur in de nacht

Natuurlijk is het niet noodzakelijk om een dagcurve elke dag volledig uit te voeren. Wel is het verstandig regelmatig op de genoemde tijdstippen te controleren (in afstemming met uw zorgvelener). Wanneer u de waarden in een dagboekje of op de computer bijhoudt, is het mogelijk om trends in uw diabetesverloop te herkennen.

Uiteraard is het ook belangrijk dat u uw bloedglucose test buiten deze vaste tijdstippen.

 • Als u overgaat op andere voeding
 • Wanneer u op een ander tijdstip eet
 • Bij ziekte
 • Als u een ander insulineschema volgt of een andere soort insuline gebruikt
 • Bij stress en emoties
 • Wanneer u denkt dat uw bloedglucose te hoog of te laag is

Een andere methode om uw bloedglucose te controleren, is het testen van uw Hba1c waarden (ook bekend als geglycosyleerd hemoglobine of A1c) via een bloedafname bij uw huisarts. Een HbA1c test geeft u een beeld van uw gemiddelde bloedglucosewaarden over de voorbije 2 tot 3 maanden.

5 tips voor zacht en zorgvuldig prikken

Bij het meten van uw bloedglucose heeft u enkel een kleine druppel bloed nodig. Het bekomen van deze bloeddruppel hoeft niet vervelend en pijnlijk te zijn. Moderne prikkers met zeer fijn geslepen lancetten, instelbare prikdieptes en een trilvrije lancetgeleiding bevorderen een zachte en nagenoeg pijnloze prik.

Prikken is een belangrijk onderdeel van uw dagelijks diabetesbeheer. In een studie geeft 35% van de deelnemers aan dat pijn de hoofdreden is waarom mensen met diabetes hun bloedglucose minder vaak testen.1,2  Een belangrijke factor die bijdraagt tot een groter pijngevoel bij het prikken in de vinger is een foutief gebruik van de prikker. Een correct gebruik van de Accu-Chek prikkers zorgt voor nagenoeg pijnloze prik. 

Met deze eenvoudige 5 stappen bent u zeker van een zachte en zorgvuldige prik

 

Zorg ervoor dat uw handen droog en proper zijn
 

Prik aan de zijkant van uw vingertop
 

Druk de prikpen stevig aan tegen de vingertop
 

Kies de prikdiepte aangepast aan uw huid.
 

Wissel dagelijks van vinger en zorg voor een goede bloedcirculatie. Vergeet ook niet regelmatig van lancet te wisselen!

1 Bron: Crossbow Research, 2004. Rapport over onderzoek naar gedragingen bij "niet-testers" voor Roche Diabetes UK.  Data op aanvraag verkrijgbaar bij Roche Diagnostics.

2 Bron: Burge, M.S. et al., Diabetes Care 2001, (24); 1502-1503
 

Terug naar boven

Accu-Chek® nieuwsbrief

Heb je je al ingeschreven voor de Accu-Chek® nieuwsbrief? Het wordt een paar keer per jaar verstuurd naar alle abonnees via e-mail. Wil je de digitale nieuwsbrief ook ontvangen? Schrijf je dan nu in!

Doc with patientHbA1c resultaten

Ontdek hoe uw HbA1c en bloedglucosetesten samenwerken aan een goede gezondheid.

Deze website bevat informatie over producten voor een breed publiek en kan productdetails of –informatie bevatten die anders niet beschikbaar of geldig in uw land zou zijn. Gelieve op te merken dat we niet verantwoordelijk zijn voor de toegang tot informatie die niet beantwoord aan elk geldig juridisch proces, regulatie, registratie of gebruik in het land van uw oorsprong.